Båtvrak från ”pirathamnen” bärgat – men rivning inte aktuell

Uppdaterad
Publicerad

Boende kring Årstaviken har väntat flera år på att kommunen ska riva piren vid ”pirathamnen”, och därmed få bort de tiotal båtar som ligger förankrade på plats. Men trots spekulationer om att rivningsarbetet nu är igång – så måste kommunen vänta ytterligare för att få bort piren och båtarna.

Tidigt på tisdagsmorgonen publicerade Södermalmspolisen en bild på sociala medier där man skriver att rivningsarbetet vid ”pirathamnen” nu är igång. I själva verket var det Kronofogden som bärgade en båt som sjönk där tidigare i somras.

Södermalmspolisens information gällande "pirathamnen" visade sig inte stämma. Foto: polisen

Stockholms stad väntar fortfarande på tillstånd att få riva ”pirathamnen” och komma till skott med att få bort de tiotal båtar som ligger förankrade vid platsen. Enligt uppgifter till staden bor en eller två personer i båtarna.

– Hade vi ägt bryggan hade vi kommit till skott tidigare. Det hela är komplicerat. Vi väntar på tillstånd om att få riva ännu. Men det kommer ske. Området är inte till för att användas som båtplats, säger Fabian Kjessler på Stockholms stad.

Vem som äger bryggan där ett tiotal båtar ligger förankrade är inte avgjord ännu. Däremot äger kommunen marken ute på Årstaholmen, en ö, ett stenkast från platsen, där ”pirat”-båtarna brukar pendla mellan och förankra även där.

Där kommer Kronofogden nästa vecka ta sig ut för att bogsera bort de tre båtar och den husbåt som just nu ligger.

– Vi har ”lappat” båtarna där ute ett flertal gånger, alltså satt dit lappar med information om att vi tänker bogsera bort båtarna om de inte försvinner. Där står också kontaktuppgifter för båtägarna att höra av sig med frågor kring beslutet.

Har någon båtägare kontaktat er?

– Ingen har hört av sig.

Årstaholmen är sedan en tid tillbaka naturreservat. Därför är det extra viktigt att båtarna försvinner från platsen, enligt Fabian Kjessler.

– Men det har inget med beslutet att göra. Vi ansökte om att få bort båtarna innan det blev naturreservat.

Den 22 januari ska Kronofogden verkställa vräkningen på Årstaholmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer