Bedragare låtsas vara polis – lurar äldre på pengar

Publicerad

Bedragare låtsas vara poliser och lurar äldre på pengar i Järfälla. Nu varnar polisen för bedragarna som härjar i kommunen.

Den 5 februari blir en äldre kvinna i Jakobsberg uppringd av en man. Han förklarar att han är polis och att någon tagit ut pengar i kvinnans namn. Han säger att de därför måste träffas för att ta upp en anmälan.

Men mannen är inte polis.

Detta är ett av flera fall på kort tid där äldre luras på pengar och värdesaker i Järfälla. Polisen utreder just nu ett tiotal bedrägerier mot äldre, så kallade åldringsbrott, i kommunen där bedragare utger sig för att vara från polisen, Swish eller olika banker.

– Vi försöker ringa in de här gärningspersonerna nu, säger Magnus Nilsson, kommunpolis Järfälla.

De som blivit utsatta i kommunen är mellan 82-101 år gamla.

Hör mer i klippet ovan.

Så skyddar du dig från bedrägerier

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon annan. Ingen seriös aktör skulle be dig om det via telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara från banken, ett företag, en myndighet eller en nära släkting.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att hen har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du själv drabbas, eller misstänker ett bedrägeri, kan du kontakta din bank. Gör alltid en polisanmälan.
  • Om du får besök från någon som utger sig för att komma från ett företag, hemtjänsten eller liknande är det viktigt att du kontrollerar deras legitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.