Foto: TT

Bedragare lurar äldre finskspråkiga

Uppdaterad
Publicerad

Bedragare härjar i södra delarna av Stockholmsområdet, och de riktar bara in sig på finskspråkiga äldre.

Hittills har polisen stött på tre likadana fall inom loppet av några dagar. I samtliga fall har äldre finskspråkiga personer i Skogås-Trångsund-området drabbats. Någon ringer hem till en äldre person och säger att de är ett barnbarn eller en vän till ett barnbarn. De pratar finska och berättar att något har hänt och att de behöver pengar.

– Sedan säger att de inte kan komma förbi, utan att de skickar en kompis som ska hämta pengarna. I ett fall fick bedragaren 3.000 kronor för det var vad den äldre hade i kontanter hemma, säger Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericentrer.

”Mycket, mycket upprörande”

I ett annat fall där offret inte hade kontanter hemma lyckades bedragaren vilseleda den äldre till att lämna ut sitt bankkort och pin-kod till dem.

Det finns tre sådana här fall som är polisanmälda där utredaren sett ett samband. Om det finns fler drabbade som inte anmält vet inte Jan Olsson men han säger att det kan vara mycket möjligt. Och det här är brott som polisen prioriterar.

– Jag har ingen förståelse hur man kan utnyttja äldre på det här viset. Det här är människor i total avsaknad av emotionell förmåga. Det är mycket, mycket upprörande, säger Jan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter