Häktades för det 17 år gamla mordet

Uppdaterad
Publicerad

En mer än 17 år gammal mordgåta kan vara på väg att lösas. Nu har den 39-årige mannen häktats för knivmordet på studenten. – Min klient förnekar brott, säger hans advokat Clea Sangborn.

Tidigt på morgonen den 14 oktober 1996 hittades en 25-årig student svårt knivskuren vid Swartlings ridskola nära Valhallavägen. Han avled senare samma dag av sina skador.

Det olösta mordet hamnade så småningom hos polisens så kallade cold case-grupp. Och i torsdags tog utredningen ett stort steg framåt. Då anhölls en 39-årig man misstänkt för knivmordet. Under söndagen hölls häktningsförhandlingar mot mannen.

Mordet vid Swartlings ridskola 1996

Nervöst intryck

När 39-åringen kom in i rättssalen dolde han sitt ansikte under en grön t-shirt. Han gav ett nervöst intryck och tittade mest framför sig. Då och då sneglade han mot de journalister som var där under den del av förhandlingarna som inte hölls bakom stängda dörrar.

Efter ungefär 45 minuter kom tingsrättens besked om att mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordet och är häktad i fyra veckor.

– Det är så pass mycket utredningsåtgärder som ska vidtas att det klarar man inte på två veckor, säger jouråklagaren Jonas Svanfeldt efteråt.

Åklagaren säger att orsaken till att misstankarna riktats mot mannen är att cold case-gruppen gjort ett omtag av hela utredningen.

Förnekar brott

Mannen förnekar brott och hans advokat Clea Sangborn säger att han är chockad över att vara misstänkt för mordet.

– Han är en normal person som har levt ett normalt liv och som blir misstänkt för ett sådant här allvarligt brott, det är klart att han inte mår bra. Det är också väldigt svårt att vara inlåst när man inte är van vid det.

Sangborn säger att hennes klient är ostraffad, välutbildad och har levt ett vanligt familjeliv.

Hon vill inte uttala sig om vad åklagaren har för bevisning mot mannen, men säger att än så länge har ingen teknisk bevisning presenterats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid Swartlings ridskola 1996

Mer i ämnet