Rösten stämde inte med mördarens

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som häktades i höstas, misstänkt för ett 18 år gammalt mord vid Swartlings ridskola i Stockholm, kommer förmodligen att avföras från utredningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet visar en röstanalys att mannens röst inte har några likheter med den misstänkte mördarens – personen som ringde ett larmsamtal strax efter mordet.

Mannen som är i 40-årsåldern häktades i november förra året men släpptes i februari.

Mordet vid Swartlings ridskola 1996

– De tekniska undersökningar som hittills har kunnat genomföras har inte lett till att brottsmisstankarna har stärkts och det är därför inte proportionellt som läget är nu att hålla honom kvar, sade kammaråklagare Erik Wendeby då.

I början av mars sade Wendeby att han inte hade tillräcklig bevisning för att väcka åtal, men att han först om några veckor skulle ta beslut om att lägga ner förundersökningen eller inte.

Det är nu den mordmisstänkte mannens advokat, Clea Sangborn, som säger till Aftonbladet att inte heller röstanalysen, där mannens röst jämfördes mot larmsamtalet, gav något.

När mannen greps i höstas väckte det förvåning hos många eftersom beskrivningen av honom inte stämde med tidigare uppgifter.

Kriminologen Leif GW Persson har vid upprepade tillfällen sagt att polisen länge haft ögonen på en misstänkt mördare som man inte velat konfrontera i brist på teknisk bevisning.

– Han lever ett kriminellt liv och kommer inte att erkänna det här vid en konfrontation, har Persson sagt.

Den nu aktuelle mannen tycks tvärtom ha levt ett skötsamt liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid Swartlings ridskola 1996

Mer i ämnet