Den häktade 43-åringen i rättssalen. Foto: TT

Misstänkt bombman häktad

Uppdaterad
Publicerad

Den man som greps för bombhotet i Gamla stan häktas nu. Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm.

43-åringen har erkänt alla gärningar han misstänks för. Mannen var asylsökande och har fått ett utvisningsbeslut, enligt advokat Peter Nilsson.

– Han är missnöjd med asyllagen och hur den tillämpas, vilket han klandrar Socialdemokraterna och Moderaterna för. Han ville göra sin röst hörd, som en protest, säger Peter Nilsson till SVT.

Bombhot i Gamla Stan

I samband med bombhoten i torsdags begärde 43-åringen att få prata SD-ledaren Jimmie Åkesson och att polisen skulle kopplas in. Han ville även prata med en journalist på SVT.

– Om jag har har förstått det rätt från förhöret ville han träffa Åkesson för att han ”säger vad han tycker”. Och vill man få sin röst hörd så är medierna bra, säger Peter Nilsson.

Den 43-årige mannen ska genomgå en så kallad paragraf 7-utredning, en liten sinnesundersökning.

Den 8 juli tänker åklagaren väcka åtal mot mannen. Minimistraffet för det han misstänks för är sex månader och maxstraffet är fyra år.

Hotade största partierna

Det var på torsdagseftermiddagen som mannen barrikaderade sig i en av organisationen Civil Rights Defenders lokaler och hotade med att spränga byggnaden. Mannen uttalade hot mot Socialdemokraterna och Moderaterna som han lastade för sin asylprocess, och påstod att han hade med sig ett farligt föremål.

– Han sade då att han var del av en terroristorganisation och att det skulle ske ett attentat i Stockholm och att han vill tala med chefen, säger Pär Andersson, vice chefsåklagare vid City åklagarkammare i Stockholm, till TT efter häktningsförhandlingarna.

– När chefen kom har han visat bombbältet runt midjan och sagt att det kommer att smälla bomber på Sveagatan 68 och Stora Nygatan 30, säger Pär Andersson.

Polisen spärrade av delar av Gamla stan och Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen. Polispådraget var omfattande. Bomtekniker, förhandlare och Nationella insatsstyrkan kallades till Gamla stan.

Greps efter utdragen insats

Efter fem timmar gav mannen upp och kunde gripas sedan polisens förhandlare hade samtalat med honom. Mannen gick ut på gatan vid byggnaden med uppsträckta händer. Enligt polisen fanns det ingen riktig bomb i mannens bälte.

Det dröjde flera timmar innan polisen lyckades etablera kontakt med 43-åringen. Chefen för förhandlingsgruppen har varit kritisk till att det tog så lång tid.

Mannen anhölls under natten till fredag och på fredagen hölls förhör med honom. Enligt åklagaren så har 43-åringen inte uttryckt någon ånger under förhör.

– Det har jag inte förstått att han skulle göra, men jag kan ha missuppfattat honom. Det var ju det här han ville åstadkomma, han ville ju ha uppmärksamhet, säger Pär Andersson.

Fakta: Detta har hänt

Torsdag 19 juni: Den 43-årige mannen tog sig in i människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokaler i Gamla stan. Enligt polisen uppträdde han hotfullt och sade sig ha något explosivt på sig. Först på kvällen, då stora områden i centrala Stockholm varit avspärrade i flera timmar, inledde polisen förhandlingar med mannen som sedan gav upp och greps.

Fredag 20 juni: Mannen anhölls natten till fredagen av jouråklagare. Senare under dagen hölls förhör med honom.

Söndag 21 juni: 43-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot i Gamla Stan

Mer i ämnet