Visa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegång om bombhot i Gamla stan

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den man som misstänks för bombhotet i Gamla stan i juni har nu inletts. Dom kommer på frdag och åklagaren yrkar på 1,5 års fängelse och utvisning.

Mannen som sedan tidigare sitter häktad åtalas i dag för grovt olaga hot och grovt falskt larm. Mannen har sedan tidigare erkänt brotten.

Det var den 19 juni som den 43-årige mannen barrikaderade sig i människorättsorganisationen Civil Right Defenders lokaler. Hoten som 43-åringen uttalade där inne gick enligt åklagaren ut på att han skulle vara del av en terrororganisation, att det fanns bomber utplacerade i centrala Stockholm och att han själv hade en bomb på sig.

– Min känsla var att vi måste göra allt som den här mannen säger- för det här är livsfarligt, säger en av de anställda på Civil Right Defenders under rättegången.

Yrkar på fängelse

Åklagaren Pär Andersson yrkar nu på 1,5 års fängelse och utvisning.

– Han ger sken av att det är en riktig bomb. Mot en självmordsbombare kan man inte skydda sig. Det falska alarmet är grovt på grund av de betydande skadeverkningar det har betytt för polisen, men också för enskilda i form av avspärrningar och trafikstörningar, säger han.

Ber om ursäkt

Enligt ABC:s reporter Mattias Lodding som är på plats under rättegången,  ber mannen om ursäkt till de anställda på Civil Right Defender och säger att han inte menade att skada någon, varken fysiskt eller psykiskt.

– Jag ville få offentlig uppmärksamhet för att jag inte blivit bemött av Migrationsverket på rätt sätt, säger mannen.

Mannen ska också ha uttalade hot mot Socialdemokraterna och Moderaterna.

Spärrades av

Bombbältet som mannen hade på sig var en attrapp och det fanns inga utplacerade bomber. Men enligt åklagaren ska sprängladdningen, om den hade varit äkta, kunnat orsaka stora skador. Polisen tog mycket allvarligt på hotet och spärrade av stora delar av centrala Stockholm. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm. Han har erkänt alla gärningar han misstänks för.

– På eftermiddagen den 19 juni går en man in på Civil Rights Defenders kontor på Stora Nygatan i Gamla stan. Mannen hotar att spränga Socialdemokraternas och Moderaternas partihögkvarter och han misstänks vara utrustad med ett bombbälte.

– När polisen nås av larmet påbörjas en massiv insats. Polisen rubricerar det som en ”särskild händelse”, vilket innebär att stora resurser frigörs. Bombtekniker, den nationella insatsstyrkan och polisens förhandlare kallas in. Stora områden i centrala Stockholm spärras av.

– Efter fem timmar ger mannen upp och kan gripas. Det visar sig att det påstådda bombbältet var en attrapp och inga andra bomber hittas heller.

 * 43-åringen åtalas senare för grovt olaga hot och grovt falskt larm.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot i Gamla Stan

Mer i ämnet