Behandlingshem får be för sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Vårdhemmet Sjöhamra i Stockholm har fått grönt ljus av Socialstyrelsen för en ny behandlingsmetod – att be för sina patienter. Det skriver tidningen Dagen. I behandlingen kommer bland annat att ingå bibelläsning och förbön.

Sjöhamra, som drivs av församlingen Arken, ska behandla människor med psykiska besvär. Vården kommer att bestå av en individuell behandlingsplan och psykiatriskt stöd och medicinering. Men det kommer också att ingå en ”andligt inriktad själavårdsbehandling”.

Sjöhamra skriver bland annat att man kommer att använda sig av ”den inre bönen”, som hemmet jämför med såväl buddhistiska metoder för att öka sinnesnärvaron som missbruksvårdens tolvstegsmodell.

Socialstyrelsen gav sitt godkännande för verksamheten redan i oktober, men hittills har inga patienter fått remiss till hemmet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.