Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet tycker att pengarna borde gå till den fasta personalen istället för inhyrda sjuksköterskor. Foto: Tomas Oneborg, TT/Dan LeppVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inhyrda sjuksköterskor allt dyrare för sjukvården i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor i Region Stockholm ökar. Den senaste utvecklingen då flera sjuksköterskor hotar med uppsägning på grund av missnöje med det nya arbetstidsavtalet kan förvärra situationen.

Mellan 2017 och 2018 steg kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor med 38 procent.

– Det finns ju pengar uppenbarligen och varför inte lägga dem på den fast anställda personalen, säger Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet.

Miljardunderskott väntas

De ökade kostnaderna för bemanningsanställda bidrar till det miljardunderskott som regionens sjukhus beräknas gå med i år.

Socialdemokratisk kritik

Robert Johansson (S) är socialdemokraternas talesperson när det gäller regionens personalfrågor. Han menar att den blågröna majoriteten har misslyckats med att uppnå målet att regionen skall vara oberoende av inhyrd personal under innevarande år.

– Vi vill avsätta 250 miljoner per år i fyra år, hälften ska vara öronmärkt för sjuksköterskors och undersköterskors löneutveckling. Den andra halvan ska sjukhusen disponera. Dagens situation beror också på att den blågröna majoriteten inte i tillräcklig utsträckning har satsat på personalens kompetensutveckling, menar Robert Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer