Hittade ingen svart statist – använde brunkräm

Uppdaterad
Publicerad

Varitéartisten Joséphine Baker gestaltas av en vit statist med brunkräm på Berns 150-årsjubileum.

I dag firar Berns 150 år och har tagit in statister som gestaltar några av de kända personer som besökt nöjespalatset genom åren. En av dom är varitéartisten Joséphine Baker.

Annika Frisch är projektansvarig på Berns och säger att någon svart statist inte gått att hitta.

– Det har varit brist på svarta statister under sommaren, säger hon.

ABC: är det verkligen möjligt?

– Det har varit jättesvårt att få tag i färgade statister. Joséphine Baker uppträdde här väldigt många gånger och den äldre personalen sa att om det är någon man verkligen kommer ihåg är det Joséphine Baker. Hon kändes som en person vi verkligen ville ha med.

ABC: För många kan det nog uppfattas som rasistiskt att ha en vit person i brunkräm som svart.

– Ja, vi har ju jobbat med det här i ungefär fyra månader och tyvärr har vi inte lyckats, säger Annika Frisch till ABC.

Tryck är en kulturförening för svarta kulturarbetare. Tidigare i år sammanställde de ”The black list”, en lista som tipsar beslutsfattare i kulturvärlden om svarta skådespelare de kan anställa.

Baker Karim är regissör och engagerad i Tryck och han tror inte att det är möjligt att leta så pass länge utan att hitta någon.

– Jag köper inte det. De har gjort det här av någon anledning och nu tror jag att man försöker bortförklara med att man inte lyckats hitta någon. Har man intresset och letar idag, så borde man hitta någon, säger han till ABC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.