110.000 tabletter och 1,5 kilo pulver av Tramadol beslagtogs på Arlanda. Foto: TT

Stort beslag av olagliga läkemedel på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

110.000 tabletter beslagtogs av tull och polis vid en internationell aktion på Arlanda.

Över 3.500 sajter stängdes ner och omkring 25 miljoner tabletter, kapslar och ampuller beslagtogs vid en internationell aktion mot olagliga läkemedel, alltså läkemedel som inte har tillstånd att säljas i Sverige.

Runt 120 länder deltog i det som kallas operation Pangea, och i Sverige beslagtogs 110.000 tabletter och 1,5 kilo pulver av Tramadol. Förutom Tullverket deltog polisen och Läkemedelsverket i insatsen.

Linda Rundqvist, handläggare på Tullverket. Foto: Tullverket

– Vi är väldigt nöjda med resultatet. Förutom de beslag som gjorts så har vi lyckats identifiera två organiserade nätverk för smuggling av Tramadol, säger Linda Rundqvist, handläggare på Tullverket.

”Tramadol ökat problem i Sverige”

Operation Pangea genomförs årligen. I år skedde den mellan den 12 och 19 september på Arlanda flygplats, då man undersökte och beslagtog försändelser.

– Vi har lagt ett fokus på Tramadol, eftersom vi har sett att det är något som kommer in stort och som har varit ett ökat problem i Sverige, säger Linda Rundqvist.

Läkemedelsverket har deltagit vid tullkontrollerna och polisen har bland annat gått igenom sajter med nätförsäljning av olagliga läkemedel.

– Olaglig handel med läkemedel genererar väldigt mycket pengar, som kan sättas i samband med organiserad brottslighet, säger Linda Rundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.