Modernisering av Globen kostar 700 miljoner Foto: SVT

Globen behöver renoveras – för 700 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller Globen 29 år och enligt Stockholms stad – som äger arenan genom Stockholm Globe Arena Fastigheter AB – så är den sfäriska byggnaden i behov av både renovering och modernisering för att kunna uppfylla dagens och morgondagens behov. Kommunstyrelsen föreslår nu att kommunfullmäktige godkänner investeringen om 720 miljoner kronor.

Investeringsutgiften – det vill säga den totala prislappen för upprustning och modernisering – uppgår totalt till ca 720 miljoner kronor. Av investeringsutgiften uppgår underhållskostnaderna till ca 230 mnkr. Det handlar bland annat om att byta ut uttjänta tekniska installationer, ytskikt, allmänbelysning, teleskopläktare och läktarstolar.

Moderniseras för 360 miljoner

Utgifterna för modernisering uppgår till ca 360 miljoner kronor. I detta ingår en rörlig taklösning som är utformad för att klara olika evenemang och publikmängder.

Globen, som invigdes 1989, ska renoveras och moderniseras. Foto: SVT

Ericsson Globe rymmer idag ca 16.000 åskådare vid konserter, men efter moderniseringen så ska det vara möjligt att ändra tak och läktare för att kunna skala ner rummet till en publikkapacitet för 6.000 personer.

Underjordiska ishockeyrinkar

I samband med moderniseringen av Globen planerar man att riva Hovet, och i kostnaden på 720 miljoner ingår även kostnaden för att bygga en eller två underjordiska uppvärmnings- och träningsrinkar, 120 miljoner kronor.

  • Möjlighet till skalbarhet i arenarummet för att kunna maximera arenaupplevelsen för olika evenemang från 5000 – 15 000 besökare. Detta genom en rörlig taklösning försedd med anpassade akustiska egenskaper.
  • Möjligheten att anpassa arenakapaciteten med hjälp av ny teknik samt förbättrade produktionsförutsättningar som möter framtida krav på teknik som krävs för genomförande av evenemang.
  • En förstärkt rigg för 170 tons last över hela arenarummet för att skapa bättre förutsättningar för moderna produktioner.
  • Möjlighet till bättre service och kringmiljöer samt integrerade digitala lösningar för besökarna.
  • En ny separat entré för Annexet, för att Annexet ska fungera som en helt fristående arena, som också inkluderar toaletter och enklare försäljningsställen.
  • En ny entré för pistgäster för att möjliggöra förenklat inträde och köhantering.
  • Förslaget innefattar också en rivning av Hovet samt anläggande av två träningsrinkar under mark på Hovet-marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer