Beslut om skärgårdstrafiken skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Den infekterade frågan om skärgårdstrafikens framtid tar en ny vändning. Trafiknämndens ordförande Christer G Wennerholm (M) drog i dag tillbaka ärendet om upphandling.

Frågan har splittrat alliansen i trafiknämnden. Centerpartiet och Folkpartiet kräver att Moderaterna lyssnar på opinionen och i morse meddelade Miljöpartiet att de inte står bakom sjötrafikupphandlingen. På trafiknämndens möte i dag drog ordföranden Christer G Wennerholm (M) tillbaka ärendet, och därmed finns inget avtal om skärgårdstrafiken efter april 2014 i nuläget. Med det undvek han ett förutsägbart nederlag om det hade blivit omröstning.

Men Moderaterna och Kristdemokraterna gick samman och yrkade på återremiss. Därför kan det fram till den sista september beslutas om vilka rederier som får köra skärgårdstrafiken innan upphandlingen faller helt.

Skärgårdsorganisationer, företagare och skärgårdsbor har länge protesterat mot upphandlingen som skulle innebära kraftiga neddragningar av antalet turer till många populära öar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upphandlingen av skärgårdstrafiken

Mer i ämnet