Kalkidan Mekonnens och Astrid von Rosen läser och gläds åt beslutet att Kalkidan ska få gå i skolan i Sverige. Foto: SVT

Beslutet: Etiopiska Kalkidan får gå i skolan i Danderyd

Uppdaterad
Publicerad

Danderyds kommun nekade förra året 16-åriga Kalkidan Mekonnen att få gå i grundskolan. Nu, två terminer senare, får hon rätt till skolgång efter ett beslut av Skolinspektionen.

– Jag är jätteglad, säger Kalkidan Mekonnen.

Kalkidan Mekonnen kom till Sverige för ett år sedan och var då 15 år. Eftersom hon är dotter till kocken på etiopiska ambassadens residens så har hon enligt lagen rätt att gå i grundskola. Det har ambassadsanställdas barn.

Men Danderyds kommun, där residenset ligger, hävdade att Kalkidan Mekonnen enligt deras policy borde gå i gymnasiet eftersom hon fyllde 16 i höstas – och lagen ger henne inte rätt till gymnasieutbildning utan bara till grundskola. Så hon fick ingen skolgång alls utan har tillbringat två terminer där på residenset utan att gå i skolan.

LÄS MER: Danderyd vägrar låta Kalkidan gå i skolan

Men nu förelägger alltså Skolinspektionen Danderyds kommun att ordna med skolgång för Kalkidan Mekonnen.

– Vi välkomnar självklart Kalkidan till skolan i Danderyd. Hon kommer att tas emot av enheten för flerspråkighet, säger Eva Hoas, tf beställarchef på kommunen.

Läste flera gånger

– Jag är jätteglad, säger Kalkidan Mekonnen när hon firar med tårta tillsammans med privatpersonen Astrid von Rosen som drivit fallet till Skolinspektionen.

– När jag fick pappret från Skolinspektionen läste jag det flera gånger och tänkte ”är det sant?”, säger Astrid von Rosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.