Se hur en livesänd begravning kan se ut. Foto: SVT Ann Sehlin

Streamade begravningar när besökarna stoppas av corona

Uppdaterad
Publicerad

I takt med coronavirusets spridning har antalet besökare till begravningar minskat drastiskt. Samtidigt har webbsända begravningar ökat med 90 procent under de senaste veckorna. Nu snabbutbildas begravningsentreprenörer i att filma och lägga ut ceremonier direkt på webben.

Spridningen av corona, och maxgränsen på 50 personer vid religiösa tillställningar, gör att alla som vill ta ett sista avsked, inte kan vara med på begravningen.

– De senaste veckorna har besökarna minskat drastiskt. Det beror på att många av besökarna är i riskgrupper eller inte kan resa till Stockholm, säger Andreas Holmberg, biskop vid Stockholms stift.

Enligt begravningslagen ska den avliden gravsättas inom 30 dagar. Om kroppen kremeras kan tiden förlängas i upp till ett år. Men varken kyrkan eller begravningsbyråerna vill flytta fram ceremonierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.