Under midsommarhelgen kan det bli trångt på skärgårdsöarna befarar Riksföreningen Gästhamnar Sverige. Foto: arkivbild/Hasse Holmberg TT

Besöksboom väntas i Stockholms skärgård under midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Fler semesterfirande svenskar väntas ge sig ut på sjön i sommar. Men det ställer krav på gästhamnarna där båtarna ligger tätt – inte minst i midsommar. -Vi tar det på största allvar och jobbar jättemycket med den här frågan, säger Dick Netterlid på Riksföreningen Gästhamnar Sverige.

En högsommardag kan båtarna ligga tätt i Sveriges populäraste gästhamnar, i vissa fall förtöjda flera stycken längs med varandra. Och när det nu är tillåtet att resa inrikes igen – samtidigt som UD:s avrådan för utrikesresor ligger kvar – väntas fler svenskar semestra till sjöss.

– Vi ser en uppgång. Många som vanligtvis seglar i Norge, Tyskland och Danmark seglar på hemmavatten nu, säger Dick Netterlid, generalsekreterare på Riksföreningen Gästhamnar Sverige (RGS).

Branschen drog en lättnadens suck när beskedet om inrikesresor kom, och redan nu ser bokningsläget ”positivt ut” enligt Dick Netterlid.

– Vår bransch är beroende av gäster rent ekonomiskt, så vi hoppas på en ”invasion” nu. Men det ställer krav på oss att ta ansvar och hålla den sociala distansen, säger han.

Nya rutiner på Sandhamn

Malin Dunér, hamnkapten för gästhamnarna på Sandhamn, Lökholmen och Telegrafholmen i Stockholms skärgård, tror att många vill fira midsommar i sina båtar.

– Det är svårt att veta i nuläget, men jag tror att det kommer att komma ganska många båtar, säger hon.

Ändå blir inte allt som vanligt. Coronaviruset och risken för smittspridning hägrar fortsatt över semesterparadisen.

I Sandhamn är det traditionella firandet med midsommarstång inställt, den allmänna bastun är stängd. Hamnkontoret såväl som dusch- och toalettutrymmen har fått nya regler kring köer och ett max antal personer som får vistas där samtidigt. Lappar om att hålla avstånd är tapetserade över bryggorna.

– Dessutom tar vi extra rundor för att sprita kortmaskiner, handtag och kranar överallt, säger Malin Dunér.

Så båtsemestrar du säkert i coronatider

• Stanna hemma om du känner symtom på feber, snuva och hosta.

• Tänk på att verkligen försöka minimera alla skaderisker i ditt båtliv för att inte belasta vården.

• Minimera antalet ombord till en ”trygg grupp” som den närmaste familjen.

• Tvätta händerna ofta med tvål och ha handsprit med ombord.

• Lägger du till i gästhamn, följ hamnens rekommendationer.

• I naturhamnar är det lätt att få rejäla avstånd mellan båtar och besättning.

• Håll avstånd på bryggor och i land. Håll även avstånd mellan båtarna i hamn.

• Använd flytväst, det minimerar risken för olyckor och drunkning.

Källa: upplevbatlivet.se, en guide till säkert båtliv från svenska båtorganisationer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.