Bitte Liberg och Birgitta Palmertz har i mer än tio år kämpat med att behålla den gamla Slussen. Hör mer i videon. Foto: Ann Sehlin/SVT

Kämpat i årtionden för att bevara Slussen

Uppdaterad
Publicerad

I mer än tio år har Birgitta Palmertz och Bitte Liberg kämpat för att bevara det gamla Slussenområdet som byggdes på 30-talet. Idag är den nya bron på plats och snart ska de sista delarna av gamla Slussen rivas.

– För mig känns det som ett väldigt stort misslyckande, säger Birgitta Palmertz.

”Bevara Slussen” var en grupp som värnade om Kolingsborg och den klöverformade rondellen med de två broarna. Bitte Liberg engagerade sig i frågan redan på 90-talet.

– Det känns åt helvete, säger Bitte Liberg när hon ser ut över den nya bron.

Guldbron

Gruppen bytte namn

Idag finns inte mycket kvar av det gamla Slussen. Gruppen heter numera ”Bevaka Slussen” och har fokus på bland annat den nya bussterminalen i Katarinaberget. Nu pågår även arbetet med att skriva en vitbok som ska sammanfatta hur de har upplevt sin situation i försöket att rädda gamla Slussen.

Så här kör du när nya bron öppnar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbron

Mer i ämnet