Bibeln på tre timmar

Uppdaterad
Publicerad

Kan man sammanfatta de viktigaste berättelserna i Bibeln på tre timmar teater? Enligt stadsteatern är svaret ja.

Föreställningen, som heter just Bibeln, är en omarbetad version av författaren och dramatikern Niklas Rådströms pjäs som tidigare spelats på Göteborgs stadsteater.

Under tre timmar gestaltas de stora berättelserna om människornas skapelse, förvisningen från paradiset och syndafloden till historierna om Moses och Jesus. Den första akten bygger på berättelser från det Gamla Testamentet, medan den andra är baserad på det Nya Testamentet.

– Gamla Testamentet är som en äventyrsfilm som är ganska brutal, tung och färgstark. Den andra akten är mer reflekterande och inleds av Jesus korsfästelse. Jesusberättelsen berättas baklänges som en bakåtblick eftersom det är en stor vändpunkt i Bibeln när han tar på sig människornas lidande och återuppstår, säger Åsa Kalmér, regissör.

Ensemblen består av 18 skådespelare och musiker, från välkända namn som Lennart Jähkel och Sten Ljunggren till praktikanter på teatern. De flesta har flera roller i pjäsen. Joaquin Nabi Olsson, som bland annat spelar Jesus, beskriver föreställningen som ”äkta ensembleteater”.

– Vi spelar olika roller, vi gör musiken, vi flyttar om scenografin och byter kläder. Och allt sker på scen.

– Jämfört med mycket av dagens teater påminner det här mer om 60-talets poor theatre där man inte har så mycket scenografi, utan det är vi som gör allting. Och det tycker jag är charmen med det här projektet, fortsätter Joaquin Nabi Olsson.

Den 4 december har Bibeln premiär på Kulturhuset Stadsteatern. Men vad kan en uråldrig religiös skrift lära oss i dag?

– Det finns en trötthet i det här konsumtionssamhället som vi lever i nu. Det är övermättat och överhettat. Därför känns det väldigt relevant att sätta upp Bibeln som stimulerar oss till att börja se på hur vi lever, vad vi vill och hur vår värld ska se ut, säger Åsa Kalmér.

– Det finns lika många tolkningar av Bibeln som det finns människor. Man läser in det man kan relatera till själv. Det finns inga rätt eller fel, säger Emil Almén, skådespelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.