Foto: SVT/ Salim Alsabbagh

Biblioteket en räddning för Ali från Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Ali Zerdadi har bara varit i Sverige i drygt ett år, men nu har han skrivit en bok på svenska, med texter som gestaltar upplevelsen av att komma hit som ensamkommande från Afghanistan.

Innan 17-årige Ali Zardadi kom till Sverige förra vintern hade han aldrig läst en roman. Han hade heller aldrig sett ett bibliotek. Men nu, bara ett år senare har hans egna texter skrivna på svenska getts ut av ett förlag.

Zerdadi har skrivit om den inre upplevelsen av att förlora sin familj under flykten från ett krig, och – om att söka en trygg tillvaro.

Texterna, som ges ut i namnet ”Ängeln och Sparven” speglar relationen som de unga killarna får till sina hjälpare här i Sverige, de människor som kliver in och blir det stöd som de försvunna föräldrarna inte längre kan vara.

Du kallar din familjehemsmamma för mamma?

– Ja, det gör jag. Hon är väldigt snäll – som en ängel. Den fösta dagen fixade hon ett lånekort till mig så att jag kunde låna lättlästa böcker. Böckerna är som kompisar för mig.

Hade aldrig läst en bok

I Afghanistan kom Ali Zerdadi aldrig i kontakt med någon litteratur.

– Romaner... det finns inte. Du får läsa de böcker du får från skolan och det är studieböcker, säger han.

Skrivandet hjälper honom att må lite bättre i den desperata situation som han befinner sig i, där många av hans vänner har fått utvisningsbeslut och det är inte ovanligt med självskadebeteenden. Själv väntar han – och hoppas.

– När jag mår dåligt.. om jag skriver och flyttar min längtan till pappret, då mår jag lite bätttre.

Se ett tv-inslag här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.