2004 sprängdes en lägenhet på Surbrunnsgatan. En person hittades död, han hade tagit sitt liv. Mannen arbetade på Kungliga biblioteket och hade under en lång tid stulit ovärderliga böcker som han sålt vidare. Han levde ett liv i lyx, men blev avslöjad, och tog därför sitt liv.
Nu ska berättelsen bli tv-serie. I huvudrollen som ”KB-mannen” ser vi Gustaf Skarsgård. För manus står Malin Lagerlöf och regissör är Daniel Lind Lagerlöf.
Fiktivt med verklighetsförankring
-Det är inte en dramadokumentär utan en fiktiv historia men väldigt inspirerad av den verkliga händelsen, säger Daniel Lind Lagerlöf.
De yttre ramarna stämmer – självmordet, bokstölderna och att han säljer böckerna. Men allting där inne, vem är människan, varför gör han det här och hur går det till, är fiktion.
-Jag gillar det, det är ett väldigt spännande sätt att jobba. Man brukar säga att verkligheten överträffar dikten, och det gör den, men det är också så att en sådan här historia, om den inte hade hänt, hade folk sagt att det inte skulle kunna hända. Men i och med att historien faktiskt har hänt så öppnar det möjligheten att berätta den här historien, säger Daniel Lind Lagerlöf.
Ett klassiskt ödesdrama
Daniel Lind Lagerlöf är intresserad över vad som händer med en person som går från enkla omständigheter till ett liv där man plötsligt spenderar flera miljoner.
-Vad händer med en sådan person? Var hamnar han? Och den inre resan han gör, säger Daniel Lind Lagerlöf.
-Det är ett sådant klassiskt ödesdrama. Det handlar så mycket om uppgång och fall, det finns någonting grekiskt stort över historien tycker jag, säger Daniel Lind Lagerlöf.
”Väljer dödens ovisshet”
Bibliotekstjuven är en historia om klass. Om beundran av de framgångsrika, och en klassresa på en kriminell genväg. Och så slutligen, det stora fallet när huvudpersonen blir avslöjad, och tar sitt liv.
-Det är väl när man väljer dödens ovisshet framför lidandet i livet, när man kommer till den punkten, när man väljer att ta sitt liv, säger huvudrollsinnehavaren Gustaf Skarsgård.