Bilfria sommargator kan bli permanenta gågator

Uppdaterad
Publicerad

Försöket på Södermalm är nu slut och den rödgrönrosa majoriteten hoppas på att gågatorna blir kvar.

Skånegatan och Swedenborgsgatan på Södermalm har under sommaren varit stängda för biltrafik i ett försök att minska antalet bilar i innerstan. Nu är försöket snart slut och den rödgrönrosa majoriteten hoppas på att gatorna ska bli permanenta gågator.

Försöket avslutat

Försöket har pågått sedan i juni och avslutas i slutet av augusti. I början av september kommer alltså trafiken att börja rulla som vanligt på Skånegatan och Swedenborgsgatan men de kan komma att stängas för biltrafik permanent.

– Nu ska vi utvärdera försöket och se om vi kan göra de här gatorna till gågator permanent, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Enligt Helldén har responsen på de tillfälliga gågatorna varit övervägande positiv.

– I början var några missnöjda med att det försvann parkeringsplatser men efter hand har Stockholmarna tagit till sig det här, säger han.

Hoppas på fler bilfria gator

Nu ska man också titta på om fler gator i innerstan ska kunna bli fria frånbiltrafik. Bland annat finns ett uppdrag om att Stockholm ska ha Nordens längsta gågata mellan Skanstull och Norrtull.

I stort är oppositionen och majoriteten överens om att vissa gator ska få bli bilfria men Moderaterna röstade emot försöket på Swedenborgsgatan

– Konsekvenserna av att stänga av biltrafiken på Swedenborgsgatan var illa utredda, säger oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M).

Hon menar att Swedenborgsgatan inte är ett genomtänkt val och att den rödgrönrosa majoriteten saknar en helhetsvision.

Försöket får kritik

 – Den trafik som gick på Swedenborgsgatan förut går ju nu på de andra gatorna runt omkring. Det som är den enes vinst blir den andres förlust, säger Cecilia Brinck.

Daniel Helldén håller inte med om att Swedenborgsgatans bilstopp har orsakat problem i trafiken.

– Vi har sett under sommaren att trafiken har fungerat. Det har varit ett lyckat försök, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer