Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Biologiska museet blir byggnadsminne

Uppdaterad
Publicerad

Biologiska museet från 1893 blir byggnadsminne. Det betyder att museet inte får rivas, och att vare sig utsidan eller utställningarna får förändras.

Det är Länsstyrelsen Gotland som har förklarat museet som byggnadsminne. Det motiveras av att museet från 1893 fortfarande till stora delar ser ut som den dagen det öppnade och att det ger kunskap om musei- och vetenskapshistorien.

Historiska värden

På museet finns en stor panoramautställning med ett observatorietorn där besökaren kan stå och titta ut över djur i ett nordiskt landskap, och den utställningen har ett högt kultur- och konsthistoriskt värde enligt länsstyrelsen. Exteriören som inspirerats av norska stavkyrkor visar på sena 1800-talets nationalromantiska stil och får inte förändras.

Det var i samband med att museet stängdes för renovering 2017 som man beslutade utreda om byggnadsminnesförklaring. Se hur museet såg ut strax innan det stängdes i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.