Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Blackebergsborna manifesterade mot våldet

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsskjutningarna i Stockholm i helgen arrangerades tidigare i kväll en manifestation på Blackebergs torg mot våldet. Hör arrangören nätverket Västerort och det moderata bostadsborgarrådet kommentera våldsutvecklingen i klippet ovan.

I söndags sköts två personer till döds i Sollentuna och Blackeberg. Skjutningarna skedde i bostadsområden där det bor mycket folk och händelserna har berört många. En mamma på dagens manifestation berättade att hon och barnen hörde skotten utanför sin bostad.

– Vi gör det här för att markera att gemenskap, tillgänglighet och öppenhet är vägen framåt för att bygga ett samhälle i ett Stockholm som är splittrat och otryggt, där det bara handlar om att tjäna sig själv, säger Ida Hansen som är en av arrangörerna.

Under det första halvåret 2019 har elva personer skjutits ihjäl i Stockholms län. Lika många som under hela förra året.

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) säger att den politiska majoriteten bland annat satsat på ordningsvakter och övervakningskameror.

– Vi gör allt vi kan ifrån den grönblå majoriteten. Jag tror också att vi måste arbeta med en avhopparverksamhet, så att tungt kriminella som kommit ut från fängelset kan att komma tillbaka till samhället igen.

Foto: SVT

Sissela Nordling Blanco (FI) från oppositionen vill införa ett nytt arbetssätt mot våld som i USA kallas för ”Violence intervention”.

– Det handlar om att polis, socialtjänst och att de anhöriga ska samverka. Många anhöriga upplever att de saknar stöd och känner sig ensamma i kampen att få bort sina barn från den kriminella banan. Vi måste också minska segregationen i staden och jobba mer med förebyggande insatser, så att unga killar kan se en framtid som inte innebär våld och vapen.

Foto: SVT

Carolina Sinisalo från Akalla var också på plats på manifestationen. För över tre år sedan blev hennes då 15-årige son Robin ihjälskjuten utanför porten till det lägenhetshus där familjen bor.

– Utvecklingen är tragisk. Elva mord på sex månader. Jag är här för att visa mitt stöd. Vi måste alla gå ihop och stötta varandra.

Vad tror du krävs för att stoppa den här våldsutvecklingen?

– Både polisen och tullen måste få mer befogenheter och resurser. De kriminella grabbarna måste tas i tid och det funkar inte att släppa dem efter några timmar, när de gripits för något brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer