Maktskifte i Sundbyberg

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Sundbyberg uppger att man format en ny grönblå majoritet som tar över styret av kommunen.

Partierna säger sig ha enats om en gemensam politisk plattform för att ”ta ansvar för Sundbybergs fortsatta utveckling”.

– Nu får Sundbyberg sitt första blocköverskridande majoritetsstyre med en moderat kommunstyrelseordförande någonsin. Det här är ingen enmansföreställning, utan ett starkt lagsamarbete som nu återställer den politiska ordningen efter åratal av svaga minoritetsstyren, säger Mikael T. Eriksson, gruppledare för Moderaterna i ett pressmeddelande.

– Jag tycker det är tråkigt, förstås, och kommer att lämna in min ansökan om att avgå som kommunstyrelsens ordförande, säger Jonas Nygren (S), som istället kommer att bli oppositionsråd.

Sedan valet 2014 har Sundbyberg styrts av en minoritet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet, men för ett par veckor sedan hoppade Centerpartiet av det samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.