Kontaktlösa kort införs i Stockholms kollektivtrafik nästa år. Foto: Henrik Montgomery/Jon Olav Nesvold

Snart kan du blippa bankkortet i SL-spärren

Publicerad

Från och med nästa år kommer den som reser i SL-trafiken i länet att kunna betala sin biljett med sitt bankkort direkt i spärren. Att ”blippa” sig genom spärrarna ska underlätta för såväl vardagspendlaren som turisten.

Den som rest kollektivt i London de senaste åren har kanske redan testat att hålla sitt kontaktlösa kort mot läsaren vid spärrarna. I den brittiska huvudstaden har systemet med så kallade kontaktlösa kort varit i bruk sedan 2014 och gjort succé.

Nu ska samma system införas i Stockholms län och från och med nästa höst kan den som har ett så kallat kontaktlöst bankkort helt enkelt ersätta det nuvarande SL-kortet eftersom pengarna istället dras direkt från bankkortet.

Resenären håller helt enkelt bankkortet mot läsaren och den korrekta summa dras från kortet. Förutom att slippa ett extra kort i plånboken kan den som har ett kontaktlöst kort alltid vara säker på att kunna betala sin resa, oavsett var i länet man befinner sig.

Försenad start

Det var i juni i år som trafiknämnden i landstinget klubbade beslutet om att systemet ska införas under sommaren 2019 till en kostnad av cirka 57 miljoner kronor. Det som kostar är investeringar för att anpassa nuvarande spärrar och kortläsare ombord på bussarna.

I början av oktober kom dock besked från trafikförvaltningen att systemet försenas och inte kommer hinna tas i bruk förrän om ungefär ett år, alltså tidigast hösten 2019.

Kontaktlösa kort införs i Stockholms kollektivtrafik nästa år. Foto: Henrik Montgomery/Jon Olav Nesvold

Bara vuxenbiljetter funkar

Att betala med ett kontaktlöst bankkort kommer åtminstone från början enbart gälla för de resenärer som betalar fullt pris. Enligt SL ska man utreda möjligheten att även erbjuda rabatterade biljetter till barn och pensionärer. I dessa fall kommer kortet sannolikt att behöva registreras hos SL.

Draget belopp syns ej

Den som vill utnyttja sitt kontaktlösa bankkort kommer dock inte att kunna se vid spärren hur mycket pengar som dras när kortet sätts mot läsaren. Att det skulle dras för mycket pengar är man inom SL inte orolig för. Endast den betaltjänstleverantör som är certifierad kommer att kunna kryptera kortnumret. I och med detta är risken för så kallad skimning inte större än vid annan användning av kontaktlösa betalkort, menar SL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer