Det var en väktare som upptäckte de krossade fönstren och en hemmagjord brandbomb. Foto: Emil Hellerud/SVT

Flyttar flyktingboende efter brandhot

Uppdaterad
Publicerad

En före detta skollokal i Upplands Väsby som ska bli ett tillfälligt boende för flyktingar, utsattes för ett brandattentat. Nu flyttas boendet.

Det vid halv sex i morse som en väktare vid Smedby skola, hittade två krossade fönster och ett uppbrutet fönster i lokalerna som skulle bli ett flyktingboende. Väktaren hittade även en hemmagjord brandbomb.

– Väktaren var på plats vid lokalerna från klockan 18 igår. I morse upptäckte han krossade fönster och hörde hur någon sprang därifrån. Om inte väktaren hade varit där hade det kunnat sluta mycket värre, säger Anna Malm Kelfve, kommunikatör i Upplands Väsby kommun till TT.

Konflikt kring Stockholms asylboenden

Vissa ser ett samband

Ingen kan säkert veta varför det här hände. Men en vecka tidigare gick kommunen ut med ett pressmeddelande. Där stod det att samma skola blivit kommunens första alternativ om Migrationsverket behöver platser för flyktingar.

Flera andra flyktingboenden runt om i Sverige har satts i brand den senaste tiden. Därför ser vissa ett samband.

– Det är en fruktansvärd situation i världen och vi måste visa solidaritet. Däremot ställer jag mig frågande till om det är lämpligt att placera ett asylboende mellan en särskola och en grundskola, med tanke på hotbilden och det som hänt de senaste dagarna, säger Marie Larsson som är rektor för Engelska skolan som verkar i lokalerna.

Backar efter hot och flyttar boendet

Boendet var tänkt för 50-70 personer. Men nu ändrar sig kommunen. Under dagen har man haft ett möte och kommit fram till att det inte blir något flyktingboende på platsen. Att flyktingboendet skulle ligga invid engelska skolan ifrågasatets redan innan skadegörelsen, av rektor och några av föräldrarna.

– Vi jobbar nu på att hitta bra alternativ för att kunna svara upp mot det stora behov som finns i Sverige kring boende under kort tid för personer på flykt.  Vi kommer att vara med och bidra med sovplatser och återkommer med förslag på vilken plats som vi tillsammans med polisen anser vara säker, säger Hillevi Engström, kommundirektör, i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt kring Stockholms asylboenden

Mer i ämnet