Hotfullt möte om flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad
Kritiken mot hur Ekerö kommunen informerat om det tillfälliga boendet för ensamkommande flyktingbarn i Stenhamra fortsätter. I några fall har kritiken rent av övergått i hot.

Under onsdagen flyttade ett femtiotal ensamkommande flyktingbarnen in i den före detta förskolan i Stenhamra i Ekerökommun.

Många boende i området menar att kommunens information om boendet varit dåligt.

– Man kan tycka att den sådan sak som påverkar så otroligt många människor i den här lilla kommunen och området Stenhamra borde faktiskt ha kommit på lite mer uttryckt basis än vad det har gjort, säger Ekeröbon Patrik Wohlfeil.

– Vi försöker tillhanda information så snabbt och effektivt som möjligt. Vi har lagt ut all information på vår hemsida och på Facebook och på de medier vi kan för att få ut så korrekt information så snabbt som möjligt, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Visserligen är jag ute på Facebook varje dag, men inte på kommunens Facebook-sidan och inte på kommunens hemsida heller, så det tycker jag är lite dålig information, säger Ekeröbon Sylvia Normark.

Hotfull stämning på mötet

Det möte som kommunen har bjudit in till var i måndags. Mötet var endast för föräldrar med barn i förskolan som ligger precis bredvid det tillfälliga flyktingboendet. Men till mötet dök även andra boende i området upp, liksom företrädare för högerextrema Nordisk Ungdom. För kommunens tjänstemän blev det en hotfull upplevelse.

– Det kan jag ärligt säga, att vi tjänstemän som var där vi upplevde situationen väldigt hotfull och obehagligt. Det tedde sig i uttryck där man skrek, uppträdde hotfullt och ofredande. Tyvärr var vi tvungna att ha ganska mycket poliser på plats. Det ska inte behöva vara så när vi kallar till ett möte, absolut inte, säger informationschefen Johan Elfver.

Hade man missbedömt intresset, eller hur mötet skulle bli?

– Det fanns säkerhetspersonal på plats och representanter på polisen. Vi hade förberett det ganska noga, men vi ville verkligen värna om de föräldrar som var på mötet. Det viktiga var att de fick möjlighet att ventilera och diskutera det som sker på förskolan. Det var syftet med mötet, säger Adam Reuterskiöld.

Johan Elver har under de senaste dagarna fått ta emot flera hotfulla mejl.

– Jag vill verkligen betona att jag tillsammans med kollegor som träffar de här föräldrarna är tjänstemän. Vi jobbar på politikens uppdrag och utför det som man har fattat beslut om; att öppna ett ankomstboende. Vi gör bara vårt jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikt kring Stockholms asylboenden

Mer i ämnet