Elever stoppade SDU från att komma in på skola

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) skulle besöka Globala gymnasiet vid Hornsgatan på Söder i förmiddags möttes de av en blockad.

Skolan hade bjudit in samtliga riksdagspartiers samt Femisistiskt initiativs ungdomsförbund. Men när det var dags för SDU ställde sig mellan femtio och hundra elever, och ett tiotal personer som inte går på skolan, i armkrok och stoppade dem.

De skanderade bland annat ”Inga rasister på våran skola”. Sammanlagt 600 elever går på skolan.

– Vi är jättenöjda. Vi har visat att de inte är välkomna här, säger Iris, som deltog i protesten till ABC.

Kritiska elever

Andra elever kritiserade blockaden.

– Även om man inte gillar SDU:s åsikter så är detta fel väg att gå. Vi borde ta debatten på riktigt istället för att skrika nazister och rasister efter dem, säger Anna.

Skolans rektor Pernilla Ericols beklagar att SDU inte släpptes in.

– Det var okej att de demonstrerade, men de borde ha släppt in samtliga ungdomsorganisationer, säger hon.

Polisen behövde inte ingripa

Två poliser skickades till platsen, men behövde inte ingripa.

– Vi fick in en anmälan om brott mot ordningslagen strax efter klockan elva. Men det har inte varit något tumult, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Anmälaren uppgav enligt Eva Nilsson att den inte släpptes ut från skolan.

”Demokratisk skandal! SDU blockerades på Globala gymnasiet och kom aldrig in på skolan. Polisen stod handfallen. Ett hot mot demokratin”, skriver SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand på Twitter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.