Blodbrist i Stockholm: ”Kan leda till inställda operationer”

Uppdaterad
Publicerad

Blodlagren i Region Stockholm har sinat betänkligt under senaste tidens massinsjuknande. Nivåerna ligger ungefär 30 procent lägre än önskat, vilket kan få snabba och svåra konsekvenser.

– En enda stor blödning kan skapa brist på en blodgrupp, och då är det viktigt att vi har friska blodgivare att kalla in med kort varsel, säger Karolina Wiberg på Blodcentralen.

Pandemin och influensan har gjort att färre än vanligt lämnar blod eftersom man inte får komma in om man nyligen haft förkylningssymtom – eller vaccinerats.

Fortsätter det så kan Region Stockholm vara tvungna att be om blod från andra regioner.

– Om ingen region skulle ha blod kan operationer behöva ställas in, säger Karolina Wiberg på Blodcentralen i Region Stockholm.

Stockholms behov: 100 liter blod per dygn

I Stockholm är ungefär 40 000 personer registrerade blodgivare. Det är tre procent av de som skulle kunna ge blod i länet. Varje givare är livsviktig eftersom Stockholms sjukvård behöver ungefär hundra liter blod ett genomsnittligt vårddygn. Blodet går framförallt till patienter med kroniska sjukdomar eller som behandlas för cancer. Men det används också vid operationer, förlossningar och traumavård.

– Blod är en färskvara. Vi kan bara lagra det i kylar i sex veckor, säger Karolina Wiberg.

Se nivåerna i Stockholms blodbank just nu här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.