I Stockholms län råder akut brist på 0-negativt och A-negativt blod men påfyllning behövs också av andra blodgrupper. Med anledning av blodbristen håller därför Blodcentralen öppet även på självaste påskafton.
– Vi behöver ha ett välfyllt lager, särskilt inför långhelger och semesterperioder och just nu behövs det fyllas på av de flesta blodgrupper, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen i Stockholms län.
Lager behöver fyllas på
Sjukvården är beroende av att det kommer in nytt blod. En olycka eller en operation där det inträffar en större blödning kan ha stor effekt på de regionala blodlagren.
– Det behövs fler blodgivare för att det alltid ska finnas blod till skadade och sjuka patienter. Om det skulle bli kris hjälps vi åt mellan landsting och regioner, säger Karolina Blom Wiberg.
En blodgivning kan hjälpa tre personer
Ett besök hos en blodcentral tar 30–45 minuter, varav själva blodgivningen tar 10 minuter. Resterande tid går till att fylla i en hälsodeklaration och hälsosamtal med sjuksköterska. Det är också bra att ta det lugnt en liten stund efteråt, förklarar Karolina Blom Wiberg.
– Tre personer kan bli hjälpta av en enda blodgivning eftersom blodet delas upp i plasma, röda blodkroppar och trombocyter, säger hon.
Så här går det till att ge blod
Om du är mellan 18 och 60 år, är frisk och inte lider av några kroniska sjukdomar är chansen stor att du kan ge blod.
Vid varje tillfälle ger du 4,5 dl blod. Det är ungefär en tiondel av blodet i din kropp.
Allt blod som lämnas kommer att testas så att det inte innehåller någon blodsmitta.
Kvinnor kan lämna blod tre gånger om året och män kan lämna blod fyra gånger per år. Det finns inga krav på att du måste lämna blod ett visst antal gånger.
En del blodcentraler har drop-in, medan andra vill att du bokar en tid. Information finns på hemsidan där man själv väljer län.
Källa: Geblod.nu