Hör Hawa Shire, Möjligheternas kvinnor, berätta om varför de startade föreningen och hur de jobbar Foto: Per Karlsson

Så jobbar boende för att motverka kriminalitet på Malmvägen

Publicerad

Möjligheternas plats och Möjligheternas kvinnor är två systerföreningar på Malmvägen i Sollentuna som jobbar trygghetsskapande och med att hjälpa unga med studier och jobb. Men trots att de jobbar för att motverka kriminalitet i området möts de med respekt och de är inte rädda.

Abdulkadir Bulhan var med och startade föreningen ”Möjligheternas plats” 2013. Han är själv uppvuxen på Malmvägen men klarade sig ifrån både droger och kriminalitet.

– Jag hade en engagerad familj och idrotten, det räddade mig, säger Abdulkadir Bulhan som nu är allt i allo i föreningen.

Abdulkadir Bukhan Möjligheternas plats Foto: Per Karlsson

Vill att företagen ”tänker om och tänker nytt”

– Vi har flera unga som vänt på sina liv men för något dumt de gjorde för några år sen kommer de inte in på arbetsmarknaden. Jag önskar att företagen kan börja tänka om och tänka nytt för vi har inte råd att tappa fler ungdomar, säger Abdulkadir Bulhan.

Möjligheternas kvinnor

Ett par hundra meter bort träffas ett gäng mammor inför kvällens nattvandring. De startade sin förening, Möjligheternas kvinnor, efter att en 17 – åring blivit ihjälskjuten på Malmvägen i fjol.

-Vi satsar på mammorna på Malmvägen, säger Hawa Shire som var med och startade föreningen.

Men kan det inte vara farligt här på Malmvägen, att jobba mot kriminalitet och att nattvandra?

– Vi är inte rädda, vad ska vi vara rädda för, det är våra ungar, säger Hawa Shire.

I klippet ovan kan du höra mer av Hawa och Abulkadir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.