Man utgår ifrån att supportrar ligger bakom, enligt Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd. Foto: Scanpix/montage

Supportrar anklagas för arenabomb

Publicerad

Polisen betraktar sprängladdningen som hittades utanför nya Tele2 Arena i Stockholm som förberedelse till mord.

Den bomb som hittades utanför nybyggda Tele2 Arena i Globenområdet i Stockholm var en skarp laddning. Polisen bedömde till att börja med laddningen som förberedelse till allmänfarlig skadegörelse. Men efter att tekniker tagit en titt på den är nu rubriceringen förberedelse till mord.

Under en presskonferens klockan 14.00 i dag med Ninna Engberg, vd för Stockholm Globe Arenas, Kent Hertzell, ordförande för Hammarby Fotboll och Lars-Erik Sjöberg, t.f. ordförande för Djurgården Fotboll.

Tittar på supportrarna

Trots att polisen inte har någon misstänkt handlade det mesta om relationen mellan Hammarbys och Djurgårdens supportrar.

TT: Ni verkar utgå ifrån att det är en fotbollssupporter som ligger bakom bomben?

– Vi utgår ifrån att det kan tolkas på det sättet, och då kan det eskalera, säger Madeleine Sjöstedt.

Hammarbys supporterklubb Bajen Fans publicerade innan matchen en lång text, som ondgör sig över att Djurgården skulle spela första matchen på nya arenan, på sin hemsida.

– Den var gjord med en ironi som missförstods. Bajen Fans tar rejält avstånd från våld, och texten är bortplockad, säger Kent Hertzell.

Förutsättningslöst sökande

Polisen fortsätter under fredagen att genomsöka arenan med bombhundar.

– Det är möjligt att arbetet kommer fortsätta under helgen. Vi jobbar också med förhör med folk som arbetat eller vistats i området, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren till SVT.

Bomben påträffades utanför arenan, men innanför de byggstängsel som omgärdar den.

I nuläget har polisen ingen teori om motiv och heller ingen misstänkt.

– Vi jobbar förutsättningslöst. Om det är någon som har uppgifter om händelsen uppmanar vi dem att höra av sig till oss, säger Kjell Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bomb på Tele2 Arena

Mer i ämnet