Foto: Thomas Svensson/SVT

Ingen gripen för bomb vid Stockholmsarenan

Uppdaterad
Publicerad

Ett skarp sprängladdning har hittats utanför den nybyggda Tele 2 Arena i Globenområdet i Stockholm. Arenan genomsöks fortfarande av polis. Ingen misstänkt har gripits.

– Man har hittat en skokartongsliknande låda som någon har skrivit ordet ”bomb” på, säger Sven-Erik Olsson, på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

– Enligt teknikernas första bedömning var det något som var funktionsdugligt och ingen attrapp, säger han.

Bomb på Tele2 Arena

Han berättar att teknikerna har oskadliggjort föremålet, men att avspärrningarna består tills vidare. Anställda på arenan har fått lämna arenan och avspärrningarna har utvidgats sedan larmet kom in strax efter tre i eftermiddags.

Hela området ska genomsökas

Polisens presstalesman Kjell Lindgren har också anlänt till området och säger att man måste göra ett genomsök av arenan som kommer att pågå under fredagen.

Han pekar på att de spårhundar som används måste vara knivskarpa i luktsinnet och därför behöver vila med jämna mellanrum.

Också analyserna av det farliga föremålet som hittades kommer att ta tid, säger Lindgren.

Han vill inte berätta om några hot kommit in mot Djurgårdens evenemang eller om meddelanden inkommit om att fler farliga föremål finns på arenan.

Ingen person har frihetsberövats i samband med fyndet, men Kjell Lindgren berättar att man jobbar med att få fram motiv och gärningsman.

Inställd test-match

Kvällens match på arenan med Djurgårdens veteranlag har ställts in med anledning av bombfyndet.

Johan Seidefors, presstalesperson för Stockholm Globe Arenas, säger att ett test skulle ha utförts på torsdagen. Arenaledningen hade bett Djurgården låta två veteranlag spela en fotbollsmatch på två gånger 30 minuter med en inbjuden åskådarskara på cirka 2 500 personer.

Evenemanget var menat att testa faciliteter och kapacitet på arenan. Polisens avspärrningar kvarstår tills vidare.

Stockholmsfotbollen ”den stora förloraren”

Den misstänkta sprängladdningen påträffades redan vid 15.30 av säkerhetschefen på arenan.

– Jag vill inte spekulera om vem som kan tänkas ligga bakom dagens incident – Det det är en polisfråga, hälsar Johan Seidefors, t.f. kommunikationschef på Tele2 Arena i ett pressmeddelande.

– Vi har informerats om att hotet var äkta och att polisen har inlett en förundersökning. Den stora förloraren är naturligtvis stockholmsfotbollen och de 3.000 gästerna som bjudits in för att delta i testevenemanget.

Infekterat

Det har länge varit en infekterad fråga vilka som skulle få chansen att inviga den nybyggda Stockholmsarenan. Hammarby kommer att spela den första seriematchen den 20 juli mot Örgryte i superettan. Men Djurgården fick möjligheten att testa arenan redan ikväll i en jippotillställning. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomb på Tele2 Arena

Mer i ämnet