”Vi menar att Skolinspektionen måste granska skolan på djupet och inte tveka att dra tillståndet om så krävs, säger Lotta Edholm (L). Foto: SVT/Liberalerna

”Bön oacceptabelt i undervisningen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är oacceptabelt med bön som en del av skolundervisningen. Det säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad efter SVT Nyheter Stockholms avslöjande.

SVT Nyheter Stockholm kunde i går avslöja att den muslimska friskolan Al-Azhar i Vällingby kritiseras av Skolinspektionen då särskolan håller bön under lektionstid. Myndigheten kräver i ett beslut att skolan slutar med morgonbönerna.

LÄS MER: Al-Azharskolan får ny kritik: Håller bön på lektionstid

– Morgonsamlingen avslutas med en bön och det inleder även första lektionen. Det får inte förekomma enligt skollagen, sa Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionen.

Nyheten fick Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, att reagera kraftigt.

– Det är oacceptabelt att bön är en del av undervisningen och det är även ett klart brott mot skollagen. Och det här är tyvärr bara en i raden av uppmärksammade incidenter där Al-Azharskolan har brutit mot lagen, säger hon.

”Inte tveka dra in tillståndet”

Nu uppmanar hon Skolinspektionen att gå till botten med problemet.

– Vi menar att Skolinspektionen måste granska skolan på djupet och inte tveka att dra tillståndet om så krävs, säger hon.

– Det vilar ett tungt ansvar på Skolinspektionen att inte bara titta på om alla papper är i ordning utan också se till att undervisningen och skolmiljön för eleverna faktiskt är bra i verkligheten. De som ansvarar för skolgranskningar måste ha elevernas bästa i absolut främsta rummet, säger Lotta Edholm (L).

LÄS MER: Skola delade upp elever efter kön – var inte diskriminering

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer