Bort med bussdepån – in med 1.200 hem

Publicerad

Bussdepån på östra Södermalm i Stockholm ska flyttas och istället göra plats för sju kvarter med närmare 1.200 lägenheter. På tisdag är det samrådsmöte om planerna.

Det har funnits planer under många år på att flytta bussdepån på östra Södermalm, inte långt från Danvikstull, till Hammarby sjöstad och i stället ersätta den med bostäder.

Hus av varierande karaktär

Nu börjar projektet närma sig verklighet. Sju kvarter ska det bli, med totalt 1.170 lägenheter.

– Det är både hyresrätter och bostadsrätter. Det är nio olika byggherrar inblandade och nio arkitekter, så det kommer att vara ganska varierad karaktär på området, säger Joel Berring, stadsplanerare vid stadsbyggnadskontoret.

En tanke med projektet är att knyta samman östra och centrala Södermalm på ett bättre sätt.

– I dag slutar det stora parkstråket från Tengdahlsparken och Vitabergsparken ner mot Barnängsgatan i bussdepåns vägg. Den blir som en stor barriär i området. Planerna är att de här sju kvarteren bryts upp så att människor kan röra sig igenom området i ett nytt stråk, säger Joel Berring.

Samrådsmöte på tisdag

På tisdag är det dags för samrådsmöte på Åsögymnasiet.

– Vi vill gärna få in synpunkter på förslaget. Vi hoppas att det väcker debatt och att vi får återkoppling, både från medborgare och andra myndigheter, säger Joel Berring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer