Handelskammaren: ”Bygg inte bostäder på Loudden”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med ökat bostadsbyggande så har många kajer och hamnar försvunnit i Stockholm, det skriver Stockholms Handelskammare i en ny rapport. Nu kräver Handelskammaren en utvecklad sjöfartstrategi över regionen.

Enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare så hotas sjöfartsnäringen när Stockholm växer. Nu anser Handelskammaren att det inte bör byggas bostäder på Loudden och i Masthamnen.

– Om Stockholms hamnområden fortsätter minska är risken stor att vi förlorar värdefull infrastruktur som inte går att få tillbaka. Dessutom är den för besöksnäringen så viktiga kryssningstrafiken hotad, det säger Lotta Andersson, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Kräver förbättrad sjöfartsstrategi

Stockholms Handelskammare kräver bland annat en förbättrad sjöfartsstrategi för Stockholm så att vattenvägarna kan utnyttjas på ett bättre sätt.

– Det är dags att värna hamnområdena och stärka Stockholm som sjöfartsstad. Vattenvägen är billig, miljövänlig och kapacitetsstark, avslutar Lotta Andersson.

Handelskammarens tio punkter för en starkare sjöfart:

  1. Utveckla en samlad sjöfartsstrategi för huvudstadsregionen. Sjöfarten är märkligt frånvarande i utvecklingsplaner för Stockholm.
  2. Förbättra landinfrastrukturen till hamnarna ur godssynpunkt.
  3. Rädda Masthamnen och Stadsgården för långsiktig hamnverksamhet. Om hamnarna avvecklas så flaggar sjöfartsbolag för att deras verksamhet kommer att läggas ned.
  4. Anlägg Horstenssleden, vilket kan ge snabbare, miljövänligare och mer kapacitetsstark infart till Stockholm.
  5. Utnyttja Stockholms vattenvägar på ett bättre sätt. Bygg ut kollektivtrafik på vatten.
  6. Utveckla citylogistik för godstransporter till att även innefatta sjöfarten.
  7. Bevara och utveckla reparationsvarvet på Beckholmen.
  8. Välkomna kryssnings- och färjepassagerare på ett trevligare sätt.
  9. Slopa farledsavgifterna och förbättra konkurrensen inom sjöfarten.
  10. Öka segelhöjden under nya Lidingöbron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.