Botkyrkabyggens vd Chris Österlund i ett av de nymålade trapphusen. Foto: SVT

Nyårslöftet: Alby, Fittja och Norsborg ska bli tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Senast år 2025 ska det inte längre finnas med några områden i norra Botkyrka på polisens lista över särskilt utsatta områden. Det är målsättningen hos bostadsbolaget Botkyrkabyggen, som nu lovar sina hyresgäster flera trygghetsåtgärder.

Det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen har som nyårslöfte lovat flera satsningar för att öka tryggheten i norra Botkyrka.

I år ska bostadsbolaget bland annat:

  • Jobba hårdare med sin arbetsgrupp mot svartkontrakt. Förra året fick Botkyrkabyggen in omkring 400 tips om svartuthyrning. Drygt 180 kontrakt sades upp, något som också Mitt i har rapporterat om.
  • Anordna trygghetsvandringar för att kartlägga platser som upplevs otrygga.
  • Utöka sin närvaro bland hyresgästerna, bland annat genom en ny mötesplats i Fittja.
  • Sätta in ordningsvakter i Alby centrum.

”Har inte råd att låta bli”

Målet är att Alby, Fittja och Norsborg ska vara borta från polisens lista över särskilt utsatta områden till 2025.

– Det handlar framför allt om att vara uthållig och inte köra projekt. Här gäller det att jobba in det i ordinarie verksamhet så att det inte blir som ett tomtebloss som försvinner i mörkret, säger Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen.

Trygghetsvandringar och ordningsvakter, är det verkligen ett bostadsbolags sak?

– Trygghet och trivsel har en stor betydelse för hyresgästerna och det har också en stor betydelse för värdena på fastigheterna. Vi har inte råd att låta bli att jobba med de här frågorna.

Fabiola Gil, till vänster, gillar målningarna i trapphuset. Foto: SVT

En del fysiska förändringar görs, som att förbättra belysning och måla om trapphus tillsammans med barn och unga som bor i husen.

– Efter att de gjorde målningarna är det inte längre någon som klottrar i trapphuset. Det har blivit bättre och ser lite gladare ut, säger Fabiola Gil som bor i centrala Alby.

Inspireras av Gårdsten

Åtgärderna i utemiljön beräknas kosta runt 75 miljoner kronor, hälften finansieras av Boverket. Hyresgästerna får också bidra och Botkyrkabyggen har öronmärkt en fjärdedel av den senaste hyreshöjningen till trygghetsåtgärder. Under 2019 handlar det om totalt 1,9 miljoner kronor.

Botkyrkabyggens satsning är inspirerad av stadsdelen Gårdsten i Göteborg, som efter just åtgärder från det kommunala bostadsbolaget inte längre klassas som särskilt utsatt område av polisen.

– De har varit envetna och samverkat med andra aktörer. Vi ska titta på om de gjort något mer än vad vi har lyckats göra, säger Chris Österlund.

Att ni nu går ut med de här åtgärderna, är det ett underbetyg till polisens arbete och resten av kommunen?

– Nej, jag ser det inte så. Det visar på att man måste samverka och jobba tillsammans, att alla krafter i samhället krävs för att komma åt det här. Ingen klarar det ensam.

”Kollar snett på en”

Ayad Sadulla välkomnar satsningen. Han känner sig otrygg i Alby på kvällarna och det påverkar hans vardag.

– Ungdomar samlas här vid centrum och röker och hänger. Familjer går förbi och blir rädda för de gapar och skriker. När man ser ett sånt där gäng ute som kollar snett på en, vågar man inte ens titta på dem.

Claes Uddberg har bott i Alby sedan 1979. Foto: SVT

Claes Uddgren, som bott i Alby sedan 1979, känner sig däremot inte alls otrygg.

– Jag är en sån där nattuggla som ofta är ute sent och går från tunnelbanan och hem. Jag har aldrig varit med om eller sett något otrevligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.