”Bostadsbristen hämmar tillväxt”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen i Uppsala- och Stockholmsområdet hindrar företag från att växa. Det slår intresseorganisationen Företagarna larm om på ett seminarium i Almedalen och menar att rätten till en lägenhet blivit en klassfråga.

Mödravårdsföretaget Mama mia vill rekrytera specialistläkare och barnmorskor, men det är svårt. Personer med de här kompetenserna är en bristvara i Stockholm och att rekrytera från landet går knappt.

– Om de ska bli bofasta och inte pendla krävs det att personalen säljer sin bostad i till exempel Gävle eller Göteborg och byter mot en motsvarande i Stockholm och det kostar massor med pengar, konstaterar Christina Wahlström som är grundare till företaget Mama Mia.

50.000 bostäder fattas

Enligt organisationen Företagarna fattas över 50.000 bostäder i Stockholms- och Uppsalaregionen. Boverkets senaste rapport visar också att tillväxten faktiskt hämmas på grund av bostadsbristen, framförallt i Stockholm.

– Det är korrekt att vi har bekymmer, vi måste göra allt vi kan för att höja ambitionerna. Från regeringens sida vill vi korta tiden från idé till att spaden kommer i backen. Sen ligger det även på kommunerna att ta fram mer byggbar mark, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).

”Vi missar kompetens”

Även från Företagarna i Uppsala fanns representanter på plats i Almedalen.

– Vi missar ju kompetens som skulle kunna bosätta sig och arbeta i Uppsala eftersom det är så svårt att hitta bostäder här, säger Kajsa Lindner som både är fastighetsägare men även ordförande för Företagarna i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.