Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Malin Benett Klarin/SVT/TT

Kraftigt höjda elpriser väntar hyresgästerna hos Wallenstam: ”En elbomb”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett hårt slag mot hyresgästerna, så beskriver Hyresgästerföreningen Wallenstams väntade chockhöjning av hushållselen. Fastighetsbolaget flaggar för en 650 procentig höjning av priserna efter nyår.

– Det kan slå väldigt hårt mot hushåll. Jag tycker att Wallenstam ska backa från det här, säger Erik Elmgren förhandlingschef Hyresgästföreningen.

Nu ligger elpriset på 40 öre per kilowattimme för hyresgästerna, men efter nyår kan priset stiga till 3 kronor per kilowattimme.

Wallenstams hyresgäster har inte möjlighet att själva teckna elavtal, utan det är fastighetsbolaget som bestämmer vilken leverantör som gäller.

– Man är helt i händerna på hur Wallenstam gör den här upphandlingen med ett elbolag, säger Erik Elmgren.

Wallenstam äger nästan 12 000 bostäder i Stockholm, Uppsala och Göteborg – varav omkring 6000 finns i Stockholm.

Elpriset kan sänkas

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör Wallenstam, svarar på kritiken i ett mejl till SVT Stockholm under onsdagskvällen.

– Vi har givetvis förståelse för den reaktion en så stor procentuell höjning medför, skriver Elisabeth Vansvik.

Fastighetsbolaget kommer att göra ytterligare en avstämning i mitten av december, där priset kan komma att sänkas beroende på rådande marknad, innan avtalet fastställs.

– Vi strävar efter att det ska bli ett så förmånligt upplägg som möjligt även nästa år. 300 öre exklusive moms är utifrån nuvarande marknadsläge det bästa vi kan erbjuda och det är ett förmånligt pris utifrån den marknadssituation som nu råder. Vi kommer att göra en så sen avstämning som möjligt för att se om vi kan sänka det ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.