Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under natten hittades en misstänkt bomb vid ett bostadsområde i Alby i Botkyrka kommun. Foto: BlåljusbilderVisa alla (3)
Visa alla (3)

Misstänkt bomb hittades vid radhusområde

Uppdaterad
Publicerad

Under natten hittades en misstänkt bomb vid ett bostadsområde i Alby i Botkyrka kommun. Över 150 personer evakuerades och fick återvända först vid 05.30-tiden, enligt polisen. Kort tidigare skedde en kraftig explosion vid en bilfirma i Haninge. Polisen utreder en eventuell koppling mellan händelserna.

Det första larmet kom till polisen klockan 00.29 under natten mot lördagen. Flera personer hade då hört en hög smäll i trakten kring Haninge söder om Stockholm.

– Vi fick vi in ett stort antal samtal från flera kommuner i sydöstra Stockholm. Man hade hört en kraftig explosion. Det fanns även uppgifter om ett ljussken, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen.

Omfattande skador

Detonationen hade skett vid en bilfirma. Ett flertal bilar och delar av fasaden fick omfattande skador, enligt polisen. Ingen människa ska ha kommit till skada i explosionen.

Vid 09.30 meddelade polisen att teknikerna arbetat färdigt på platsen och att avspärrningarna som funnits är borttagna.

Radhusområde evakuerat

Kort senare, klockan 01.10, larmade en privatperson om att hen hittat vad som som misstänks vara en sprängladdning intill en parkeringsplats vid ett bostadsområde i Alby i Botkyrka kommun.

Bostadsområdet, som består av flera radhus, utrymdes och platsen spärrades av. Enligt polisen var det över 150 personer som utrymdes till en evakueringslokal.

Har fått återvända hem

Klockan 04.40 meddelade polisen att den misstänkta sprängladdningen tagits i beslag och transporterats från platsen för att undersökas närmare

Under lördagsmorgonen fick de personer som under natten evakuerats återvända till sina bostäder.

Efterlyser ögonvittnen

Vid 10.30 på lördagsförmiddagen meddelade polisen att kriminalteknikerna arbetat färdigt på platsen och att man tagit bort de avspärrningar som fanns.

På sin hemsida skriver polisen att de vill komma i kontakt med vittnen som befunnit sig i området kring Nämndemannavägen under fredagskvällen och som kan ha gjort observationer, och att man kommer genomföra dörrknackning under dagen. 

Eventuell koppling

Polisen utreder nu en eventuell koppling mellan ärendena. De utreds som allmänfarlig ödeläggelse respektive förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi tittar på alla möjliga hypotetiska kopplingar när de sker så nära inpå varandra. Vi tittar på personerna som finns kopplade till de båda respektive platserna, säger Ola Österling.

Finns det någon koppling mellan personer i radhusområdet och på bilfirman?

– Den frågan omfattas i nuläget av förundersökningssekretess men vi håller på att se över det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under natten hittades en misstänkt bomb vid ett bostadsområde i Alby i Botkyrka kommun. Foto: Blåljusbilder
Polis och ambulans innanför avspärrningarna vid radhusområdet i Alby i Botkyrka kommun. Foto: Blåljusbilder
Polisen på plats vid bilfirman i Haninge efter explosionen under natten mot lördagen. Foto: Blåljusbilder