Traditionellt sett går bostadsmarknaden nu in i en något lugnare period men sett till det senaste året har priserna ökat en aning. Foto: TT

Stora skillnader i länet på bostäders prisutveckling

Publicerad
Bostadspriserna i Stockholms län har ökat, både sett till de senaste tre månaderna och det senaste året. I Värmdö kommun har priserna gått upp mest och Södertälje är en av de kommuner som sticker ut – där ser man istället ett prisminskning.

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter i Stockholms län stigit med 1,7 procent och villapriserna visar på en uppgång med 2,4 procent. De senaste tolv månaderna är motsvarande siffror 3,4 procent respektive 1,3 procent.

Bostäder i attraktiva lägen är mest eftertraktade just nu. Lågt intresse är det för bostäder med stora renoveringsbehov.

– Generellt sett kan man säga att det råder lågt intresse för detta för att många vill undvika kompletterande renoveringslån och få högre belastning i boendeekonomin till följd av skarpa amorteringskrav, säger Per Sangrud, pr- och kommunikationsansvarig på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ser man några samband kring antalet bostäder med renoveringsbehov och vilken kommun de ligger i? Till exempel att kommuner med stigande bostadspriser har satsat mycket på bostäder?

– Det man kan säga är att det i dessa kommuner finns ett högt utbud som följd av en större andel nyproducerade bostäder, säger Per Sangrud.

Traditionellt sett går bostadsmarknaden nu under sommaren in i en något lugnare period.

Bostadsrätter – stora lokala skillnader

Ser man endast till bostadsrätterna är det några kommuner som sticker ut. I Södertälje, till exempel, har priserna gått ner. Prisnedgången är den största i länet, både det senaste kvartalet och det senaste året.

– I Södertälje påverkar också amorteringskraven på så sätt att det är svårt för köpare och säljare att komma överens. När säljarna inte får det slutpris de vill ha, avstår man och försöker igen senare. Köparna har mycket att välja på och blir då avvaktade vilket ökar utbudet, säger Per Sangrud.

I grannkommunen Salem har priserna däremot stigit med över 13 procent.

– Den allmänna förklaringen är att amorteringskraven bidragit till att allt fler köpare fått se sig om efter bostäder längre ut ifrån Stockholms centrala delar.

Den största prisökningen under det senaste året har skett i Värmdö och Haninge.

– Det är platser med närhet till stan och ses som attraktiva områden att bo i hos mer köpstarka grupper som vill flytta från stadsdelar som Östermalm eller Hammarby sjöstad. De har varit aktiva på bostadsmarknaden under en längre period och har ofta en hel del kapital att stoppa in i en ny bostad. I kombination med ett lågt utbud har det lett till att priserna ökat senaste tiden.

Villapriserna mer stabila

Villapriserna har inte lika stora ökningar respektive minskningar men ser man till de senaste tolv månaderna har det ökat mest i Vallentuna och Nykvarn. Den största minskningen är i Nynäshamn.

Villapriserna i Södertälje har ökat under året men de senaste tre månaderna syns en liten nedgång.

Störst och minst ökning i länet

Visa

Bostadsrätter

Ökning senaste 3 månaderna

1. Värmdö: 18,03%

2. Salem: 13,17%

3. Vaxholm: 11,40%

Snitt för länet: 1,71%

Minskning senaste 3 månaderna

1. Södertälje: -5,74%

2. Vallentuna: -5,50%

3. Upplands-Bro: -3,82%

Ökning senaste 12 månaderna

1. Värmdö: 16,46%

2. Haninge: 8,20%

3. Sundbyberg: 7,11%

Snitt för länet: 3,43%

Minskning senaste 12 månaderna

1. Södertälje: -7,66%

2. Upplands-Bro: -6,51%

3. Huddinge: -5,77

___________________________________

Villor

Ökning senaste 3 månaderna

1. Lidingö: 8,10%

2. Nacka: 5,08%

3. Haninge: 4,92%

Snitt för länet: 2,40%

Minskning senaste 3 månaderna

1. Nynäshamn: -2,03%

2. Botkyrka: -1,38%

3. Södertälje: -1,35%

Ökning senaste 12 månaderna

1. Vallentuna: 6,81%

2. Nykvarn: 6,21%

3. Sollentuna: 5,43%

Snitt för länet: 1,28%

Minskning senaste 12 månaderna

1. Nynäshamn: -9,37%

2. Botkyrka: -4,80%

3. Österåker: -0,97%

Siffrorna kommer från Svensk Mäklarstatistik och har sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer