Priserna klättrade sakta uppåt på bostäder i Stockholms län under i april, förutom i Stockholms innerstad. Foto: TT

Bostadspriserna sakta uppåt – få bostäder säljs

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna i Stockholms län fortsätter att sakta klättra uppåt, trots inflation och höjda räntor. Det visar senaste statistiken från Svensk mäklarstatistik. Däremot säljs mycket färre bostäder än samma period förra året.

I mars förra året började bostadspriserna i Stockholms län rasa, men sedan december har det sakta klättrat uppåt. Under april i år steg priserna på både villor och bostadsrätter sett till hela länet med 1 procent. I dyraste området, Stockholms innerstad, steg priserna däremot inte under april.

Men trots uppgången i länet är man inte i närheten av priserna för ett år sedan. Senaste 12 månaderna har priser på bostadsrätter totalt sett gått ner 10 procent och på villor 13 procent. Och samtidigt som priserna sakta klättrar uppåt säljs få bostäder.

Sett till hela landet såldes nästan 30 procent färre villor och bostadsrätter under april i år jämfört med förra året.

Mäklare försiktigt optimistiska

Flera mäklarfirmor har kommenterat statistiken. På Länsförsäkringar fastighetsförmedling tror man det värsta prisraset är över, men skriver också:

– Under början av året har det funnits osäkerhet hos både köpare och säljare, vilket gjort att betydligt färre bostäder än vanligt hittills bytt ägare. Även om oron för höga elpriser och inflationen har avtagit något kan priserna fortsätta att sjunka ytterligare om konjunkturen försämras, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Stora prisskillnader

Svensk Fastighetsförmedling skriver att man nu är nära räntetoppen, men att man fortsatt kommer se effekter av räntehöjningarna eftersom många sitter med bundna lån.

– Men även om kostnaderna att bo nu är betydligt högre än för ett år sedan, så ser vi att vi har det värsta bakom oss, och som konsument och bostadsspekulant kan man nu börja se framåt, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

I Stockholms län låg kvadratmeterpriset för bostadsrätter under senaste tre månaderna på 63 505 kronor. Högst snittpris per kvadrat under samma period hittade man i stadsdelen Vasastan-Norrmalm, där en kvadratmeter snittade på 112 471 kronor.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.