Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är viktigast när bostadsspekulanterna letar nytt hem? Hör mer i videon och häng med på en visning på Södermalm. Foto: Ellen Pan/SVT

Bostadstrenden: Majoriteten av spekulanter söker billigare boende

Uppdaterad
Publicerad

Lena är en av dem som funderar på att flytta både till mindre och billigare. Då blir planlösningen extra viktig. Nu visar nya siffror att de flesta bostadsspekulanter i Stockholm söker billigare hem, på grund av de höjda räntorna.

Inflationen, som gjort att Riksbanken höjt räntan, leder till att fler letar billigare bostadsrätt. För att inte behöva välja bort mer än nödvändigt kommer yteffektivitet att uppskattas mer under 2024, det tror mäklarbyrån Erik Olsson som gjort en undersökning.

– Räntorna är minst tre gånger dyrare nu än tidigare. Ungefär sju av tio köpte först för tio år sedan. Nu visar vårt eget så kallade ”skräckindex” att 75 procent av de som ska sälja och köpa väljer att sälja först, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson.

Här är orsakerna till de höga priserna

Deras bostadsindex visar även att hela 85 procent av visningsbesökarna letar efter en billigare bostad nu för att parera dagens höga bolåneräntor.

– Lite paradoxalt kan det leda till att bostadspriserna går upp när de ursprungliga köparna ersätts av nya som kan betala lite mer. Den som letar efter en bostad som är billigare än tidigare kan vara mer villig att betala lite mer för en typ av bostad, eftersom den ändå upplevs som billigare.

Både behov av yteffektivitet och oro kan leda till att priser hålls uppe, och till och med ökar något för vissa bostäder.

– Det stora utbudet är en matematisk effekt som beror på att varje bostad är till salu länge. Att antalet bostäder som kommit ut på marknaden tvärt om inte alls är så stort har bidragit till att hålla priserna uppe, säger Johan Nordenfelt och fortsätter:

– Vartefter bostäderna säljs ökar efterfrågan när de som sålt måste köpa så att marknaden balanseras.

43 procent av visningsbesökarna som svarat i undersökningen letar ny bostad i ett billigare område och 33 procent letar efter en mindre bostad. Nio procent letar en mindre bostad i ett billigare område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.