Foto: SVT

Botkyrkakvinnorna städar bort otryggheten

Uppdaterad
Publicerad

Genom projektet Qvinna får långtidsarbetslösa kvinnor som bor i Botkyrkabyggens hyresrätter i Fittja en anställning. Ambitionen är att kvinnornas närvaro även ska öka den upplevda tryggheten i området. Nu kan satsningen vinna Svenska Jämställdhetspriset.

Qvinna är en jämställdhetsatsning som startade för över ett år sen av Botkyrkabyggen i Fittja. Hyresbolaget anställer kvinnliga lokalvårdare från närområdet som ska städa trapphus och ta hand om utemiljön.

Fyra timmar i veckan får kvinnorna även svenskundervisning.

”Ungdomarna visar respekt”

En enkätundersökning som Botkyrkabyggen har gjort visar att de boende i trapphusen känner en ökad upplevd trygghet sedan kvinnorna började städa i husen. Siffran för upplevd trygghet har stigit från 45,6 procent år 2016 till 47,4 procent år 2017. 

– Man kan se att det finns en bra respekt för kvinnorna. Ungdomarna visar respekt och går ut från portarna, säger Susanne Axelsson Heldring, HR-chef på Botkyrkabyggen.

Deras mål är nu att sprida satsningen till resten av bostadbolagets områden. Man har redan utvidgat satsningen till Norsborg.

– Vår vision är att år 2025 ha 100 kvinnor som arbetar i våra områden. Vi säger upp våra städavtal och anställer fler kvinnor vart efter avtalen går ut, säger Susanne Axelsson Heldring.

Kan vinna jämställdhetspris

Nu har Botkyrkabyggens jämställdhetssatsning nominerats till Jämställdhetspriset 2019 som delas ut på Forum Jämställdhet i Luleå i januari.

– Det är jätteroligt! Vi visar hur man kan jobba med social hållbarhet och integration på ett positivt sätt som också stärker bolagets ekonomiska hållbarhet, säger Susanne Axelsson Heldring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.