Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Botkyrkatjejer vill förbättra Fittja

Publicerad

I Fittja finns problem med bland annat öppen droghandel och upplevd otrygghet. Nu har ett femtontal tjejer arbetat fram lösningar för hur platsen kan bli säkrare.

Urban Girls Movement är ett projekt som startade hösten 2018 där unga tjejer från Botkyrka ska ta fram hållbara lösningar i det offentliga rummet.

Tillsammans med Botkyrka kommun valde tjejerna ut Fittja som den stora utmaningen i Botkyrka. Problem i området är bland annat öppen drogförsäljning, upplevd otrygghet och säkerhetsproblem.

Experthjälp för att hitta lösningar

Sedan i höstas har tjejerna haft flera labbtillfällen och workshops. De har bland annat fått lära sig om feministisk stadsplanering och om olika verktyg som används för stadsutveckling.

Till sin hjälp har de haft experter inom bland annat stadsplanering och arkitektur.

– Vi tittade även på vilka som var priviligierade på platsen vilket visade sig vara de som är längst ifrån flickorna själva, det vill säga äldre män och andra vuxna som bara har ärenden att göra på platsen, säger projektledaren Elin Andersdotter Fabre.

Hoppas att förslagen blir verkliga

Nu har tjejerna kommit fram till 16 konkreta förslag till förbättring.

Nu ställs förslagen ut, bland annat på medborgarkontoret i Fittja centrum.

– Förhoppningen här är att visa våra politiker och kommuner att vi, med ganska små medel, kan göra mer rätt genom att lyssna på en större del av befolkningen, säger Elin Andersdotter Fabre.

Nu ställs förslagen ut på bland annat medborgarkontoret i Fittja och nästa steg är att överföra arbetet till arkitektskisser. Förhoppningen är att några av förslagen ska gestaltas på riktigt.

I videon längst upp får vi följa med ett par av tjejerna till platserna de vill förbättra.

Om Urban Girls Movement

Under ett år ska unga tjejer genom sex innovationslabb ta fram hållbara lösningar på gemensamt identifierade problem i det offentliga stadsrummet i Botkyrka.

Syftet är att förbättra flickors och unga kvinnors uppväxtvillkor i snabbt växande, socio-ekonomiskt utsatta, urbana områden, genom feministisk stadsplanering.

Projektet leds av tankesmedjan Global Utmaning och Botkyrka kommun. Genom hela projektet samarbetar de med arkitekter, stadsplanerare, forskare inom stadsplanering och jämställdhet från universitet, representanter från intresseföreningar och representanter från statliga myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.