Stadsarkivets Karin Gustafsson har stått för lejonparten av detta arbete med indexering och uppgiftskontroll.

Bovarna i arkivet blir ny databas

Uppdaterad
Publicerad

Stadsarkivet har digitaliserat över 10.000 polisbilder från 1869-1920 och arbetet har pågått i tre år. Nu kan man söka i databasen och om du har tur så kanske det finns en brottsling i släkten.

Att brottslingar fotograferades var något helt nytt för tiden. Dessa olyckliga individer som stirrar in i kameralinsen kom från alla samhällsklasser, men de flesta tillhörde stadens fattiga befolkning. Prostituerade, ficktjuvar, fyllbultar, med mera.

Nu har Stockholmspolisens signalementsfotografier, i folkmun kallat mug-shots, från tiden runt förra sekelskiftet digitaliserats till en databas med över tiotusen fotografier.

Spännande och viktigt projekt

Arkivarieassistenten Karin Gustafsson på Stadsarkivet har under flera år arbetat med bovarna i arkivet. Planen var att arbetet skulle ta tre månader, men det tog tre år.

– Jag upptäckte att det försvann kort i våra samlingar, då blev jag bekymrad och gick till min chef och sa:  ”vi måste göra någonting” och chefen svarade: ”då får DU göra någonting”, säger Karin Gustafsson.

Klammeri med rättvisan

Med bilderna finns också anteckningar kring längd, kroppsliga kännetecken, ålder och födelseort med mera.

En av Karin Gustafssons favoriter är ”Stora Ligan”. Denna liga var löst sammansatt av ungefär 40 personer. År 1895 sprängde polisen Stora Ligan, som härjat runt i Gamla Stan.

”Bovarna har blivit mina vänner”

I det här registret finns också en hel del prostituerade kvinnor framförallt flickor.

– Jag har sett ner till tolvåriga flickor, det är hemskt. Men det är också så att de här flickorna skiljer sig från de andra i registret. De är väldigt söta och de har väldigt fina kläder på sig. Det som gör mig glad är att det är många som det gått bra för i livet, fast de har suttit i fängelse. Min äldsta tjuv blev 101 år, berättar Karin Gustafsson.

Har det varit ett roligt projekt?

– Jättekul, varje morgon har jag dansat till jobbet. Bovarna har faktiskt blivit mina vänner, det har hänt att jag har sett någon på tunnelbanan och tänkt, den var väldigt lik en av mina tjuvar, berättar Karin Gustafsson.

Här kan du ta en titt på Stockholmspolisens signalementsfotografier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.