Många protesterar mot höjningen av hyran för bowlinghallen. Foto: Privat

Funktionshindrade kämpar för att rädda sin bowlinghall

Uppdaterad
Publicerad

BowlingBull i Jakobsberg är hemvist för ett 40-tal personer som tränar i parabowling. Även pensionärsföreningar och ungdomsverksamheter nyttjar hallen, som nu hotas av stängning när det kommunala fastighetsbolaget höjer hyran.

Kommunägda Järfällahus AB vill dubblera hyran för bowlinghallen BowlingBull i Jakobsberg. Men ägaren Emil Sawma hävdar att det tillsammans med övriga höjda omkostnader rör sig om en höjning av hyran med cirka 200 procent.

– Jag kommer att få stänga igen. Det är min familj som jobbar med hallen idag, men vi kan inte ta ut marknadsmässig lön. Vi har rustat upp, och en bowlinghall har dyra maskiner. Hade jag vetat detta, så hade jag inte investerat i hallen, säger Emil Sawma.

Bland användarna av bowlinghallen finns enligt ägaren och användare av hallen som SVT Stockholm pratat med, hundratals pensionärer, handikappföreningar och ungdomsverksamheter.

”Det här är mitt hem”

23-åriga Marianna är en av dem som demonstrerat för att försöka förhindra en stängning av hallen. Hennes förening BKBUS, riskerar nu att stå utan bowlinghall i framtiden. Marianna har diagnosen autism och beskriver hallen som spelarnas ”hem”.

– Vissa av oss sitter i rullstol, andra som jag själv har andra diagnoser och den här hallen är handikappanpassad. Jag klev in i BowlingBull när jag var 6 år gammal. Det var den 4 februari 2001. Där startade det brinnande intresset för bowling. ”Det här är mitt hem”, tänkte jag.

– Vi tar bowlingen till en ny nivå! Det verkar Järfällahus inte förstå, säger Marianna. Foto: Privat

Bowlingen har inte bara gjort henne till en skicklig parabowlare, men en lagspelare i en grupp där ”alla hejar på alla” och sammanhållningen är allt.

– Vilken känsla när någon tar ett hål! Alla slår high five och hejar på varandra. Vi tar bowlingen till en ny nivå! Det verkar Järfällahus inte förstå.

Marianna tror att om bowlinghallen tvingas stänga så kommer det att leda till psykisk ohälsa och isolering för många av dem som träffas där idag.

– Det skulle vara hemskt. Jag har jättesvårt att se mitt liv utan den här hallen. Och mina lagkamrater skulle inte ha någonstans att ta vägen.

Kommunala bolaget ser över alla hyror

Det kommunala bolaget Järfällahus AB menar att dagens hyresnivå är för låg, och pekar på att bolaget måste bedriva verksamhet på affärsmässig grund.

– Vi ser över alla hyresnivåer i samband med att kontraktsavtalen löper ut. Hyresnivån för BowlingBull ligger för lågt jämfört med andra bowlinghallar i andra kommuner, som vi jämfört med, säger Peter Sjerling, vd för Järfällahus.

Men han säger också att man har samtal inplanerade med kommunens politiska ledning om situationen med bowlinghallen.

– Vi har en ambitionsnivå att hitta lösningar när det gäller sådana här verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.