Boxningsförbundet: ”Det är inte boxning i alla fall”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska boxningsförbundet har sett ett filmklipp som visar en av de matcher som anordnats i boxningsringen på Ungdomens hus.

– Det är inte boxning i alla fall, säger förbundets vice ordförande Susanne Kärrlander och kallar det hela för ”vilt slagsmål”.

På Ungdomens hus har tonåringar mellan 16 och 19 år tränat boxning, men också gått korta matcher utan skydd för vare sig huvud och tänder. Bilder från dessa matcher fick Rädda Barnen att reagera så starkt att man valde att göra en polisanmälan.

”I vilt slagsmål kan allting hända”

Svenska boxningsförbundet har tittat på en film som ingår i polisutredningen och säger att det inte handlar om boxning.

Rädda Barnen anmäler ungdomsgård

– De sparkar och de slåss, och har de inga skydd så kan vad som helst hända. Det finns reglerat också hur du ska boxas och vad som är tillåtet eller inte. I vilt slagsmål kan allting hända. Det är inte boxning i alla fall, säger Susanne Kärrlander, vice ordförande för Svenska Boxningsförbundet.

Ungdomens hus ska granskas externt

Parallellt med polisens utredning har stadsdelsförvaltningen tillsatt en intern utredning, men även en extern utredare ska inom kort se över hela verksamheten. Verksamhetsområdeschefen på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Susanne Tengberg, valde förra veckan att förbjuda all form av boxning på ungdomsgården tills vidare.

Vad tänker du om att det är vuxna människor, ledare, som låtit ungdomarna boxas utan skydd?

– Det här skulle naturligtvis ha diskuterats när det kommit upp önskemål att ungdomar ville spela match mot varandra. Det skulle ha diskuterats i personalgruppen, cheferna skulle ha fått reda på det. Där har vi brustit i våra rutiner.

Kan de fortsätta med boxning över huvud taget?

– Det kan vara så att de inte kommer att fortsätta, men det är bara en del i det stora hela. Det finns mycket annan verksamhet i Ungdomens hus och Ungdomens hus ska vara en bra och trygg plats för ungdomar att vara i, säger Susanne Tengberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rädda Barnen anmäler ungdomsgård

Mer i ämnet