Bråk inför folkomröstning i Tyresö

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten försvarar tjänstemännen som tagit fram materialet.

Det är mindre än två veckor kvar till folkomröstningen i Tyresö om taxorna inom äldrevården. I kommunhuset hänger en utställning som visar två exempel på hur mycket pensionärerna får betala med de nya taxorna. Men Socialdemokraterna menar att siffrorna i det ena exemplet är fel.

– Det är bedrövligt att kommunen går ut med medvetet felaktig information. Vi har påtalat att det är fel siffror och ändå låter man informationen hänga kvar. Man skriver att pensionären ”Nils” har en avgift på 459 kronor när den egentligen är ungefär 1.600 kronor. Jag tycker det är bedrövligt, säger oppositionsrådet Anita Mattsson (S) till ABC.

Folkomröstningen i Tyresö

Men kommunstyrelsens ordförande försvarar siffrorna.

– Socialdemokraterna har fel. Det här exemplet är inte ett exempel, utan ”Nils” är faktiskt en verklig människa av kött och blod som bor här i kommunen. Uppgifterna i exemplet är korrekt, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mer pengar på banken ger lägre avgift

Men vad som inte framgår i exemplet ”Nils” är att han, enligt Socialdemokraterna, får så låg avgift som 459 kronor för att han har pengar på banken. Det gör nämligen att han får lägre bostadstillägg, och därmed lägre avgift i nya taxesystemet. Hade han inte haft pengar på banken hade han fått betala ungefär 1.600 kronor.

– Det betyder att den som har pengar på banken får betala lägre avgift medan den som inte har pengar får betala en högre avgift. Det är ett helt absurt system, säger Anita Mattsson (S).

– Jag kan faktiskt inte svara på vad det är som gör att han betalar 459 kronor istället för 1.600 kronor, men i det nya taxesystemet får man betala mer om man har en högre pension och utnyttjar fler tjänster, medan man får betala mindre om man har lägre pension och har färre tjänster, säger Fredrik Saweståhl (M).

”Informationen från kommunen är otydlig, osaklig och vinklad”

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är också så kritiska till den broschyr som skickats ut till de röstberättigade att de anmält den till förvaltningsrätten.

– Den är otydlig, osaklig och vinklad. Det handlar ingenting om vad folkomröstningen handlar om. Det handlar inte om höjningen av avgifterna, bara om hur det nya taxesystemet ser ut. De som fått hem foldern är enormt förvirrade och förstår inte vad folkomröstningen handlar om, säger oppositionsrådet Anita Mattsson (S).

– Broschyren är tänkt att den ska upplysa tyresöborna att det är en folkomröstning – vilket väldigt få vet om – och försöka förklara vad det här faktiskt handlar om. Broschyren är inte en politisk produkt, den är framtagen av socialförvaltningen, och jag har stort förtroende för deras integritet och förmåga att faktiskt berätta vad det här handlar om. Tyvärr har inte oppositionen det, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstningen i Tyresö

Mer i ämnet