Bråk uppstod vid demonstration i Fittja – efter våldtäktsdom

Uppdaterad
Publicerad

När ett antal personer samlades i Fittja centrum i en manifestation efter det uppmärksammade våldtäktsmålet igår dök en grupp unga män upp och störde samlingen. I en film som spelats in av en person på plats och som nu sprids i sociala medier syns hur demonstranterna och männen hamnar i bråk.

Vi täcker ansiktena på männen som skriker och stör demonstrationen därför att vi inte publicerar utpekande bilder på människor som beter sig klandervärt eller brottsligt. Det skulle kunna vara förtal.

Om vi hade varit på plats och haft möjlighet att intervjua männen, och om de valt att träda fram, skulle vi kanske gjort annorlunda. Men det var vi inte. Bilderna togs av en privatperson på plats.

Kvinnorna som höll demonstrationen betedde sig varken klandervärt eller brottsligt. Tvärtom stod de öppet för sina åsikter på platsen.

Dessutom ställde både en demonstrant och en arrangör i efterhand upp på intervjuer i vårt inslag som bland annat sändes i vår 21.46-sändning på onsdagskvällen. Därför täckte vi inte kvinnornas ansikten.
Det enda sättet för oss att publicera dessa bilder var att täcka männens ansikten. Annars hade vi fått avstå helt från att visa vad som hände och vad som sas på torget i Fittja. Och det ville vi inte.

Geronimo Åkerlund, ansvarig utgivare, SVT Nyheter Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet